Ukrán elnökválasztás - Zelenszkijt megbírságolták választási szabálysértésért

Külföld, 2019.05.13

Az illetékes kijevi bíróság 850 hrivnya, azaz mintegy 9150 forint pénzbírságot rótt ki Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán államfőre, amiért április 21-én, az elnökválasztás második fordulójában megmutatta a kitöltött szavazólapját a sajtó képviselőinek.

A bírságon felül perköltségként még további 384 hrivnya 40 kopekját (4133 forintot) köteles kifizetni. A döntés ellen 10 napon belül fellebbezhet. A bíróság közlése szerint Zelenszkij írásban kérte, hogy távollétében hozzák meg az ítéletet. Ügyvédje azt kérte, hogy bűncselekmény hiányában zárják le az eljárást, holott Zelenszkij a választás napján elismerte, hogy elkövette a szabálysértést, és kész felelni érte.

A második fordulóban, amikor Zelenszkij leadta voksát, mielőtt az urnába dobta volna kitöltött szavazólapját, újságírók unszolására odafordította azt a kamerák felé. A cédulán jól látható volt, hogy a maga neve mellé tette a jelet. Miután az újságírók lefotózták, illetve lefilmezték a lapot, figyelmeztették, hogy ezzel megsértette a választásról szóló törvényt, ami tiltja a szavazólap megmutatását másoknak. Ekkor Zelenszkij zavarba jött, próbálta elviccelni, mondván, hogy "nem mutattam meg, Önök nem látták", de már késő volt. Pár órával később rendőrök jelentek meg választási kampányközpontjában, ahol felvették a jegyzőkönyvet a szabálysértésről, amit Zelenszkij aláírt, hozzáfűzve, hogy "új idők kezdődnek, a törvény mostantól mindenkire ugyanúgy vonatkozik, egy államfőjelöltre is".

A szabálysértésért egyébként, amit elkövetett, a legkisebb kiszabható bírság 510 hrívnya (5490 forint).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!