Ukrán radikálisok követőinek oroszországi elfogásáról számolt be az FSZB

Külföld, 2021.04.29

Az ukrán radikális MKU ifjúsági szervezet 16 követőjét vették őrizetbe Oroszország több régiójában - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint a gyanúsítottak erőszakos bűncselekmények részesei, akik szélsőséges propagandatevékenységet folytattak, valamint közigazgatási épületek felrobbantására és fegyveres támadásokra készültek. Az őrizetbe vételek Irkutszk, Krasznodar, Szaratov, Tambov, Tyumen, Csita, Anapa, Puscsino és Pereszlavl-Zalesszij területén történtek.

A házkutatások során a hatóságok hidegfegyvereket, elektronikus adathordozókat és kommunikációs eszközöket foglaltak le, amelyeken a terrortámadáshoz felhasználható eszközök előállítására vonatkozó utasítások, valamint már megtörtént és tervezett terrorista és szélsőséges bűncselekményekre vonatkozó információk szerepeltek.

A nyomozók már elkövetett erőszakos támadásokról készített videofelvételeket foglaltak le, amelyek kópiáit az MKU vezetőjének, Jegor Krasznovnak is elküldték. Az FSZB szerint az elfogott szélsőségesek tevékenységét Krasznov Ukrajnából koordinálta, konkrét utasításokat adott számukra, és terrorcselekmények elkövetésére szólította fel őket.

A fokozatosság jegyében először szélsőséges falfeliratok felvitelére, aztán hajléktalanok és ifjúsági szubkultúrák képviselőinek megtámadására vette rá őket, a későbbiekben pedig hivatalos személyek elleni fegyveres támadásra és középületek felgyújtására vagy felrobbantására. A videódokumentáció révén az érintettek függő helyzetbe kerültek az MKU-tól.

Az FSZB március 19-én arról számolt be, hogy felszámolta az MKU egy 14 tagú, a Fekete-tenger partján fekvő Gelendzsikben aktív sejtjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!