Ukrán választás - Felmérés: Zelenszkij pártja továbbra is nagy arányban vezeti a népszerűségi listát

Külföld, 2019.07.10

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártja szűk két héttel az előrehozott parlamenti választások előtt továbbra is nagy előnnyel, 48,5 százalékkal vezeti a pártok népszerűségi listáját, viszont Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártjának támogatottsága az ötszázalékos bejutási küszöb alá, 4,4 százalékra esett - legalábbis ezt az eredményt hozta egy szerdán közzétett friss felmérés.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) június 25. és július 7. között végzett felmérésének eredménye szerint szintén erősödött kissé a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa által irányított, Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform - Életért nevű párt támogatottsága, amelynek most a biztos választók körében 14,1 százalékot mértek, és Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás néven újjáalakított pártjáé is, amely 9,2 százalékon áll a harmadik helyen. A Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 6,2 százalékkal került a negyedik, még befutó helyre.

A bejutási küszöbhöz közeli, 4,1 százalékos támogatottságot mért a KMISZ Ihor Szmesko volt SZBU-főnök Erő és Becsület nevű pártjának.

A Rejting közvélemény-kutató csoport múlt csütörtökön közzétett felmérése ugyanakkor a korábbiakhoz képest csökkenést mutatott a Nép Szolgája népszerűségében, amely náluk csak 42,3 százalékos támogatottságot ért el a biztos szavazók körében. A Rejting a felmérést június 29. és július 3. között végezte, azaz nagyjából ugyanabban az időszakban. Az Ellenzéki Platform 13,4, Porosenko pártja 8,3, a rockénekes Vakarcsuké és Timosenkóé pedig egyformán 7,2 százalékot kapott, vagyis e három párt támogatottsága gyakorlatilag ugyanakkora.

Ukrán politológusok csekély esélyét látják annak, hogy Zelenszkij pártja egyedül megszerzi a kormányalakításhoz szükséges többséget a parlamentben. Rámutatnak arra, hogy valószínűleg egyéni jelöltjei a párt listás eredményéhez képest gyengébben szerepelnek majd, így nem nyernek a többség biztosításához elég körzetben. Ukrajnában vegyes rendszerű a választás, a képviselők fele pártlistákról, a másik fele választókörzetekből kerül be a 450 fős törvényhozásba.

A Nép Szolgája lehetséges koalíciós partnere az elemzők szerint Vakarcsuk vagy Timosenko pártja lehet, esetleg mindkettő. Vakarcsuk esetében azonban rámutatnak arra, hogy a rockénekes támogatottsága kezd apadni, de legalábbis aligha mozdul már felfelé a 7-8 százalékról, tévészereplései ugyanis többet ártanak, mint használnának neki. Nem fogadták jól a választók azt a kijelentést tőle, hogy a lakossági gázár csökkentése most nem aktuális, ráadásul egy tévévitában Timosenko csúnyán leiskolázta gázügyben a nemcsak ebben, de általában más politikai kérdésekben is tájékozatlan és demagóg rockénekest, amikor nekiszegezte a kérdést, hogy mennyit fizet most a lakosság a gáz köbméteréért, Vakarcsuk viszont még körülbelül sem találta el az összeget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!