Uniós bíróság: az uniós joggal összhangban van a tévesen kifizetett áfa visszakövetelése

Külföld, 2019.04.11

Az áfa levonhatóságát érintően a magyar jog, összhangban az uniós jog elveivel, helyesen teszi lehetővé a beszerző számára, hogy az értékesítőtől visszakövetelje a tévesen kifizetett áfát, az értékesítő pedig az adóhatóságtól kérheti ugyanezt - közölte döntését az Európai Unió luxembourgi központú bírósága csütörtökön.

A PORR Építési Kft.-t érintő, az M6 autópálya építéséhez kapcsolódó ügyben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azt kérdezte az uniós bíróságtól, hogy olyan esetekben, amikor nem vetődik fel adócsalás gyanúja, az adóhatóság a beszerző adólevonási jogát megtagadó határozatának meghozatalakor köteles-e megvizsgálni, hogy az értékesítő képes-e a beszerzőnek visszatéríteni a tévesen megfizetett áfát.

A bíróság szerint az adóhatóság az áfa levonhatóságával kapcsolatos eljárásban nem köteles vizsgálni azt, hogy az értékesítő vissza tudja-e téríteni a beszerzőnek a tévesen megfizetett áfát.

Ha lehetetlenné vagy rendkívül nehézzé válik az értékesítő által tévesen felszámított áfa visszatérítése a beszerző részére, akkor a beszerző kérheti közvetlenül az adóhatóságtól a visszatérítést - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!