Uniós bíróság: rendelvény nélkül kiadható gyógyszer is csak engedéllyel forgalmazható egy másik tagállamban

Külföld, 2021.07.08

Orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszer is csak akkor forgalmazható egy másik európai uniós tagállamban, ha ott szintén engedélyezték e gyógyszer forgalomba hozatalát, a gyógyszer azonban engedély hiányában is kiadható különleges esetben - ismertette egy magyar ügyeben hozott ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Az ügy előzménye, hogy 2019 márciusában a magyar hatóságok eltiltottak egy magyar gyógyszerforgalmazó vállalkozást attól, hogy a magyar előírások figyelmen kívül hagyásával, más tagállamban orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszert forgalmazzon Magyarországon. A magyar vállalkozás megtámadta a magyar hatóságok határozatát.

Csütörtökön ismertetett ítéletében az uniós bíróság kimonda: ha egy gyógyszer nem rendelkezik az értékesítés helye szerinti tagállam illetékes hatósága által kibocsátott vagy az Európai Bizottság által kiadott forgalombahozatali engedéllyel, a gyógyszer nem hozható forgalomba az adott államban, függetlenül attól, hogy ugyanezen gyógyszer egy másik tagállamban orvosi rendelvény nélkül értékesíthető. A gyógyszerekről szóló uniós irányelv tehát egyenesen kizárja az ilyen gyógyszer forgalmazásának lehetőségét egy másik tagállamban.

A magyar szabályozás azonban "orvosi jellegű különös szükség kielégítése érdekében" lehetővé teszi a gyógyszerek forgalomba hozatalát még akkor is, ha a gyógyszer nem rendelkezik hatósága, vagy az uniós bizottság forgalombahozatali engedélyével - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!