Uniós bíróság: saját országa bíróságán perelheti a szállásadó a szakportált, ha visszaélne a piaci erőfölénnyel

Külföld, 2020.11.24

A Booking.com platformot használó szállásadó saját országa bíróságán perelheti a szálláskereső portált annak érdekében, hogy megszüntesse a felhasználói szerződésében esetlegesen alkalmazott piaci erőfölénnyel való visszaélést - közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága kedden.

Az ügy előzménye, hogy egy Németországban szállást üzemeltető német társaság szerződést kötött az online szállásfoglalási platformot üzemeltető, Hollandiában székhellyel rendelkező Booking.com nevű társasággal. A szállásfoglalási platform többször módosította szerződési feltételeit, amelyet illetően a szerződő német fél úgy vélekedett, nem volt más választása, mint hogy megkösse azt, és ezáltal eltűrje a szállásközvetítési szolgáltatások és a szállásfoglalási portálok piacán fennálló, tisztességtelennek számító magatartást a versenyjoggal ellentétes piaci erőfölény miatt.

A német társaság keresetet indított a székhelye szerinti bíróságon. A német bíróság azonban úgy vélte, nincs illetékessége és joghatósága a Hollandiában székhellyel rendelkező szállásközvetítő társaság szerződéses kötelezettsége teljesítésével összefüggő káresemények kivizsgálásra, ezért az unió bíróságához fordult az illetékesség megállapítására.

Az uniós bíróság ítéletének indoklásban kifejtette: a német társaság a keresetlevelében a német versenyjog megsértésére hivatkozik, amely minden szerződés vagy más önkéntes kötelezettségvállalás esetében tiltja az erőfölénnyel visszaélést. Véleménye szerint ezért a Booking.com-nak felrótt erőfölény alkalmazása jogszerű vagy jogellenes jellegének megállapításához nem szükségszerű a szerződés értelmezése.

Az uniós bíróság szerint a kérelmező székhelye szerinti bíróságnak meg kell vizsgálnia, hogy a szállásfoglalási platform eljárása a jogellenes károkozással kapcsolatos ügyek alá tartozik-e. Következésképpen a szállásadó országa bírósága előtt perelheti a szálláskereső portált a piaci erőfölénnyel való visszaélés megszüntetése érdekében - közölte ítéletét az Európai Unió Bírósága.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!