Uniós biztos: a holodomor a huszadik század egyik legnagyobb tragédiája

Külföld, 2022.12.15

A holodomor, a sztálini szovjet időkben Ukrajnában előidézett éhínség a huszadik század egyik legnagyobb tragédiája volt, és Oroszország 90 évvel később ugyanazt a módszert veti be, és az élelmiszert használja fegyverként - jelentette ki Sztella Kiriákidisz uniós biztos az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén.

A biztos a holodomor népírtásként való elismeréséről szóló vitában elmondta: az Ukrajna elleni orosz offenzíva és az ukrán kikötők orosz blokádja következtében az ukrán gabona és más mezőgazdasági áruk már nem jutnak el a rendeltetési helyükre, a helyzet veszélyezteti a globális élelmezésbiztonságot.

Mint mondta hatalmas a jelentősége annak, hogy az Európai Bizottság szolidaritási folyosókat hozott létre, amelyeken keresztül Ukrajna exportálni tudja a kivitelre termelt gabonát, a testület továbbá támogatja azt az orosz-ukrán ENSZ-megállapodást, amelynek keretében Ukrajna gabonát exportálhat a Fekete-tengeren keresztül.

Kiriákidisz hangsúlyozta: le kell vonni a következtetéseket a holodomor tragédiájából: ez csak olyan országokban történhet, meg ahol hiányzik a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása.

Hozzátette: az EU célja, hogy átsegítse Ukrajnát a háborún, és a békében is támogassa az unió felé vezető úton.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!