Uniós biztos: a jogállamisági kondicionalitási mechanizmus akkor alkalmazható, ha az uniós költségvetés veszélybe kerül

Külföld, 2021.07.06

A jogállamisági feltételrendszerről szóló uniós rendelet akkor alkalmazható, ha az uniós költségvetés konkrétan és nem csak "elméletileg" kerül veszélybe - jelentette ki Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

A biztos az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszer alkalmazására vonatkozó iránymutatások létrehozásával kapcsolatos parlamenti vita keretében hangsúlyozta: az a bizottság feladata, hogy megállapítsa a költségvetést érő kárt vagy a kárkockázatot, ezt a célt több olyan uniós intézmény is szolgálja, mint például az Európai Csalás Elleni Hivatal, vagy az Európai Ügyészség. A jogállamisági mechanizmust pedig kiegészítő eszközként lehet használni - tette hozzá.

Elmondta továbbá, az Európai Bizottság a tagállami jogállamisággal összefüggő helyzetértékeléséhez, egyebek mellett az uniós bíróság, az uniós számvevőszék jelentéseire, illetve a testület éves jogállamisági jelentésében foglaltakra támaszkodik, amit még e hónapban tesznek közzé.

Deutsch Tamás, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: az EP immár sokadik jelentése a jogállamisággal kapcsolatban újabb merénylet a közösségi jog, az európai értékek és az európai együttműködés ellen. A politikus szerint szégyenletes, ahogy a baloldal "rögtönítélő ideológiai törvényszékké" alakítja az európai parlamentet, és ismételten támadja azokat a tagállamokat, amelyek "nem engedelmeskednek Brüsszel parancsának."

A képviselő hangsúlyozta: "az uniós parlament baloldali többségének az a politikai szándéka, hogy Magyarország és Lengyelország szuverenitását durván korlátozza és a brüsszeli érdekeket kiszolgáló bábkormányokat segítse a hatalomra."

"Magyarországon jól működik a demokrácia, a jogállamiság, az országban garantálják az alapvető jogokat és az emberek is biztonságosabban élnek, mint a kontinens nyugati felén. Magyarországot nem lehet se térdre kényszeríteni, se kiéheztetni" - hangoztatta a politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!