Uniós biztos: a nem teljesítő hitelek száma csökken az EU-ban

Külföld, 2019.06.12

Az Európai Bizottság friss adatai szerint az uniós bankszektorban a kockázatok csökkentésére irányuló erőfeszítések gyümölcsözőek, a nem teljesítő hitelek száma továbbra is csökken - közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa szerdán.

Sajtótájékoztatóján Dombrovskis elmondta, a nem teljesítő hitelek (NPL) uniós helyzetéről szóló negyedik éves előrehaladási jelentés szerint az ilyen hitelek száma a 2008-as gazdasági válságot megelőző szint felé halad.

"A bankjaink jobban tőkésítettek, ezáltal jobban felkészültek a gazdasági sokkokra" - fogalmazott.

Az egyértelmű javulások ellenére azonban továbbra is nagy kihívást jelent, hogy néhány tagállamban viszonylag magas a a rossz hitelek aránya.

Az uniós biztos arra szólította fel egyebek mellett az uniós tágállamok pénzügyminisztereit, folytassák erőfeszítéseiket a nem teljesítő hitelek megszüntetése érdekében, hogy a bankszektor még erősebbé váljon. A bankok szabályozására és felügyeletére vonatkozó erőteljesebb keretrendszerről a közelmúltban született megállapodás értelmében a tagországoknak tovább kell lépniük a bankunió megvalósításában a kockázatok csökkentésében elért eredmények megtartása érdekében- húzta alá Dombrovskis.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!