Uniós biztos: a portói szociális nyilatkozat sürgős lépés volt a jobb jövő felé

Külföld, 2021.06.09

A portói szociális nyilatkozat sürgős lépés volt a jobb és tisztességesebb jövő felé, mert a koronavírus-járvány milliókat döntött szegénységbe - jelentette ki Nicolas Schmit szociális ügyekért felelős uniós biztos az európai uniós vezetők május elején tartott portói csúcstalálkozójának eredményeit értékelő szerdai európai parlamenti vitában.

A biztos szerint a csúcs komoly eredményeket hozott, mivel a tagállamok, a szociális partnerek és a civil társdadalom képviselői elkötelezték magukat a szociális jogok európai pillére céljainak 2030-ra kitűzött megvalósítása mellett.

"Ez a pillér a járvány utáni helyreállítás leglényegesebb eleme, hiszen hozzájárul a zöld és digitális átmenet méltányos kivitelezéséhez és a szociális-gazdasági körülmények javításához" - hangsúlyozta. Hozzátette: a célszámok tekintetében az EU 2030-ra 78 százalékos foglalkoztatási rátát, az állampolgárok 60 százalékának továbbképzését, és 15 millió ember, köztük 5 millió gyermek szegélységből való kiemelését tűzte ki.

A biztos elmondta, hogy nagyon fontos a tagállamok ösztönzése a portói nyilatkozathoz és a szociális jogok pilléréhez tartozó cselekvési terv végrehajtására, az EU szorosan nyomon fogja követni az elért eredményeket.

Deutsch Tamás a Fidesz uniós parlamenti képviselője a vitához hozzászólva hangsúlyozta, hogy a szociális Európa Magyarország számára családot, innovációt és munkahelyteremtést jelent. Mint mondta, a magyar kormány munkalapú társadalmat hozott létre, amely a teljes foglalkoztatottságra és a magyar GDP 5 százalékát kitevő családtámogatásokra épül.

"Abban hiszünk, hogy tisztességes munkát és az ebből való megélhetést kell az emberek számára biztosítani" - jelentette ki. Hozzátette: a kormány ezért rekordmagasra emelte a foglalkoztatottságot, 12 százalékról 3 százalékra szorította vissza a munkanélküliséget, mindeközben megduplázta a minimálbért, továbbá 15 százalékosa csökkentette a személyi jövedelemadót és 9 százalékosra a társasági adót.

A kormány az adórendszert a családpolitikai és a gyermekvállalás szolgálatába állította. Bevezette a családi adókedvezményt, továbbá a 25 évesnél fiatalabbak adómentességet kapnak - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!