Uniós biztos: az EU a gazdaság helyreállítását segítő kereskedelempolitikát követne a következő években

Külföld, 2021.02.18

Az Európai Unió következő évekre vonatkozó kereskedelmi politikája a zöld és digitális átalakulás támogatása révén hozzájárul a gazdasági helyreállításhoz - ismertette az Európai Bizottság által elfogadott friss startégiát csütörtökön Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért és a kereskedelmi kérdésekért felelős ügyvezető alelnöke.

Elmondta, a brüsszeli testület a fenntarthatóságot helyezi új kereskedelmi stratégiájának középpontjába, a kiemelt intézkedések erőteljesebb globális kereskedelmi szabályok kialakítására és az EU gazdasági helyreállításának elősegítésére összpontosítanak.

A globális kihívások új uniós kereskedelempolitikai stratégiát igényelnek. Nyitott, szabályokon alapuló kereskedelemre van szükség a koronavírus-járványt követő növekedés és a munkahelyteremtés helyreállításához - hangoztatta a bizottság ügyvezető alelnöke.

A bemutatott stratégia prioritásként kezeli a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformját, ideértve a kereskedelemmel és az éghajlattal kapcsolatos globális kötelezettségvállalásokat, a digitális kereskedelemre vonatkozó új szabályokat, a versenytorzulások kezelését célzó szabályok megerősítését, valamint a kötelező érvényű vitarendezésre vonatkozó WTO-rendszer helyreállítását. Meg kívánja erősíteni a kereskedelemnek a digitális átállás támogatásában és az éghajlatvédelmi átállásban betöltött szerepét. Hozzá kíván járulni az európai zöld megállapodás céljainak megvalósításához, illetve fel kívánja számolni a digitális gazdaságot korlátozó indokolatlan kereskedelmi akadályokat annak érdekében, hogy kiaknázhassa a digitális technológiák nyújtotta előnyöket a kereskedelemben.

Valdis Dombrovskis hangsúlyozta, az EU szigorúbb és határozottabb fellépést fog tanúsítani kereskedelmi megállapodásainak végrehajtása és érvényesítése terén. Fel fog lépni a tisztességtelen kereskedelemmel szemben és kezelni kívánja a fenntarthatósággal kapcsolatos aggályokat. Az EU a tervek szerint fokozza arra irányuló erőfeszítéseit, hogy az általa kötött megállapodásokban kialkudott előnyök ténylegesen elérjék az uniós munkavállalókat, mezőgazdasági termelőket és polgárokat - ígérte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!