Uniós biztos: az EU rendelkezik a korrupció elleni küzdelemhez szükséges eszközökkel

Külföld, 2022.12.09

A korrupció elleni küzdelemhez elkötelezettség, kitartás és elszántság kell, az Európai Unió rendelkezik minden olyan eszközzel, ami ehhez szükséges - olvasható Ylva Johansson belügyi uniós biztos a korrupcióellenes világnap alkalmából közzétett pénteki sajtóközleményében.

A biztos felhívta a figyelmet: az unió erős jogállamisági feltételességi mechanizmust hozott létre, amelyben a korrupció elleni küzdelem kiemelt szerepet kap, és amelynek keretében nem kapnak uniós forrásokat azok, akik korruptak, és megszegik a szabályokat.

Közölte, hogy az Európai Bizottság jövő évben intézkedéseket fog javasolni az EU-n belüli korrupcióra vonatkozó jogi keret frissítésére. "Kiterjesztjük a jogi normákat az olyan bűncselekményekre, mint a törvénytelen meggazdagodás, a befolyással való üzérkedés és a hatalommal való visszaélés" - hangsúlyozta. "A testület továbbá azt fogja javasolni, hogy a korrupció legyen része az uniós emberi jogi szankciórendszernek" - tette hozzá.

Az EU továbbá, szorosan együttműködik nemzetközi partnereivel, az ENSZ korrupció elleni egyezményének végrehajtásának előmozdítása érdekében - áll a sajtóközleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!