Uniós biztos: "elutasítunk minden visszalépést" a nők reproduktív jogainak tekintetében

Külföld, 2021.02.09

Az Európai Unió elutasít mindenfajta visszalépést a nők reproduktív és szexuális jogainak tekintetében - jelentette ki Helena Dalli esélyegyenlőségért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének abban a vitájában, amelyen az abortuszra vonatkozó lengyelországi szigorításokról esett szó,

Dalli hangsúlyozta: a témáról az EP-ben tavaly novemberben lefolytatott vita után sem javult a helyzet, az országban "szinte teljesen" betiltották a művi terhességmegszakítást, amely immár abban az esetben sem lehetséges, ha a magzat visszafordíthatatlan károsodással születne meg.

Az európai bizottsági tag felhívta a figyelmet arra, hogy az abortusz szabályozása nem uniós, hanem tagállami hatáskör, viszont a nemzeti kormányok nem hozhatnak olyan döntést, amelynél nem tartják tiszteletben az alapvető jogokat, ezzel kapcsolatban alkotmányos és nemzetközi kötelezettségeik vannak.

Hozzátette azt is, hogy "a lengyel törvényhozás alkotmányossága nem garantálható a jelenlegi helyzetben, mivel az ország igazságszolgáltatási rendszerének függetlensége uniós kötelezettszegési eljárása tárgya".

A Lengyelországban február elején hatályba lépett októberi alkotmánybírósági döntés szerint nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel a terhességmegszakítást beteg magzatok esetén megengedő előírás. A döntés hatályba lépését megelőző indoklásban az alkotmánybíróság leszögezte: a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől. A döntés ellen több ezren tüntettek Lengyelországban. Az uniós parlament novemberben határozatban ítélte el a véleménye szerint "átpolitizált" lengyel alkotmánybíróság által hozott döntést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!