Uniós biztos: közös határvédelmi műveletet indított az Európai Határ- és Parti Őrség és Albánia

Külföld, 2019.05.21

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) és Albánia elindította első közös műveletét az Európai Unió (EU) külső határai biztonságának fokozása érdekében - közölte Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja Tiranában kedden.

A biztos elmondta, az európai határ- és partvédelmi csapatok legelső EU-n kívüli bevetése, amely művelet keretében egységeket helyeznek a görög-albán határra, új fejezetet nyit a migráció hatékonyabb kezelése és közös határok védelme terén.

Tájékoztatása szerint az uniós ügynökség technikai, operatív támogatást és segítségnyújtást biztosít az albán hatóságok számára. Támogatni tudják majd az albániai határőröket, például a határátkelőhelyeken végzett ellenőrzések és az engedély nélküli beutazás megakadályozása során. A Görögországgal közös albán határon végzett összes műveletet és kiküldést az albán és a görög hatóságokkal teljes egyetértésben kell majd végrehajtaniuk.

A művelet megkezdésekor az ügynökség 12 uniós tagállamból - Ausztria, Horvátország, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország, Hollandia, Románia, Lengyelország és Szlovénia - érkező 50 tisztviselőt, 16 járőrkocsit és 1 hőkamerával felszerelt járművet fog bevetni, hogy támogassa Albániát a határellenőrzés és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelem terén.

A megerősített együttműködés hozzá fog járulni az illegális migráció hatékonyabb kezeléséhez, tovább fogja növelni a biztonságot az unió külső határain, valamint meg fogja erősíteni az ügynökség azon képességét, hogy fellépjen az EU közvetlen szomszédságában, miközben közelebb hozza egymáshoz az érintett területeket és az EU-t - mondta Avramopulosz.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség abban az esetben végezhet bevetéseket és közös műveleteket a szomszédos, unión kívüli országok területén, ha előzőleg az Európai Unió és az érintett ország jogállási kérdéseket szabályozó megállapodást köt. Az Albániával megtárgyalt és 2018 októberében aláírt jogállásról szóló megállapodás 2019. május 1-jén lépett hatályba. Ez az első ilyen jellegű, nyugat-balkáni partnerországgal kötött működő megállapodás.

Az unió hasonló megállapodást készített elő Észak-Macedóniával (2018 júliusában), Szerbiával (2018 szeptemberében), Bosznia-Hercegovinával (2019 januárjában) és Montenegróval (2019 februárjában).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!