Uniós főtanácsnok: el kell utasítani a kiküldött munkavállalókra vonatkozó irányelv megsemmisítését kérő magyar és lengyel keresetet

Külföld, 2020.05.28

Az Európai Bíróság úgynevezett főtanácsnokának csütörtökön ismertetett indítványa szerint az uniós bíróságnak el kell utasítania a kiküldött munkavállalók foglalkoztatási feltételeit megváltoztató uniós szabályok megsemmisítését kérő magyar és lengyel kereseteket.

A luxemburgi székhelyű EU-bíróságon tárgyalandó ügy előzménye, hogy 2018-ban az uniós jogalkotó módosította a kiküldetésről szóló irányelvet, egyebek között díjazásukat, valamint szociális és munkavégzéssel kapcsolatos jogaikat illetően. A változtatások értelmében a kiküldött munkavállalók munkafeltételeinek tekintetében a célország ide vonatkozó szabályait kell tiszteletben tartani.

Magyarország és Lengyelország egyaránt keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához, a módosító irányelv teljes vagy részleges megsemmisítését kérve. Indoklásuk szerint a módosítást nem megfelelő jogalapon fogadták el, azokkal az irányelv megsérti azokat a rendelkezéseket, amelyek a szolgáltatásnyújtási szabadság elvének a közlekedési ágazatban való alkalmazására vonatkoznak.

Az uniós bíróság tájékoztatása szerint Manuel Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok indítványában egyebek mellett úgy ítélte meg, hogy a módosító irányelvet a megfelelő jogalap felhasználásával fogadták el. Célja a kiküldetésben lévő munkavállalók védelme és a vállalkozások közötti, a tagállamokban fennálló különböző védelmi szintekből eredő tisztességtelen verseny megakadályozása.

A spanyol főtanácsnok kiemelte: az irányelv csak a fogadó állam és a származás szerinti ország hatályos munkajogi szabályozásának koordinációjára szorítkozik, és egyetlen esetben sem rögzíti a fizetendő munkabérek szintjét, mivel az a tagállamok hatáskörébe tartozik. Úgy ítélte meg, hogy nem fognak teljesen megszűnni az unió alacsonyabb bérköltségű országai azon vállalkozásainak versenyelőnyei, amelyek magasabb bérköltségű tagállamokba küldenek ki munkavállalókat.

Véleménye szerint nem helytálló Magyarország és Lengyelország azon érve, hogy a módosító irányelv egy jövőbeni jogalkotási aktusra utal, és ezzel megsérti azokat a rendelkezéseket, amelyek a szolgáltatásnyújtási szabadság elvének a közlekedési ágazatban való alkalmazására vonatkoznak.

Minderre tekintettel a főtanácsnok azt javasolja az uniós bíróságnak, hogy teljes egészében utasítsa el a Magyarország és Lengyelország által benyújtott, megsemmisítést kérő kereseteket.

A luxemburgi közlemény emlékeztet arra: a főtanácsnok indítványa nem köti a bíróságot, az ügy érdemi tárgyalása még csak most kezdődik. Az esetek többsége ugyanakkor azt mutatja, hogy döntéshozatalkor a testület gyakran azonos álláspontra helyezkedik a főtanácsnokkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!