Uniós főtanácsnok: nem tagadható meg automatikusan a lengyelországi elfogatóparancsok végrehajtása az igazságszolgáltatás helyzetére hivatkozva

Külföld, 2020.11.12

A lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét érintő általános hiányosságok súlyosbodása nem indokolja a Lengyelország által kibocsátott európai elfogatóparancsok végrehajtásának automatikus megtagadását - ismertette a kérdésben álláspontját az Európai Bíróság főtanácsnoka csütörtökön.

Az ügy előzménye, hogy egy holland bíróság két büntetőügyben úgy ítélte meg, hogy Lengyelországban fennáll a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmének valós veszélye az ország igazságszolgáltatásának függetlenségét érintő, rendszerszintű vagy általános hiányosságok miatt. Véleménye szerint az elmúlt hónapok során Lengyelországban jóváhagyott jogi reformok miatt egyetlen vádlott számára sem biztosított a független bírósághoz való jog. A holland hatóság ezért azzal a kérdéssel fordult az uniós bírósághoz, vajon az említett körülmények indokolják-e a lengyelországi bíróságok által kért kiadatás megtagadását anélkül, hogy részletesen megvizsgálnák az egyes európai elfogatóparancsok konkrét körülményeit.

Manuel Campos Sánchez-Bordona spanyol főtanácsnok mindenekelőtt arra emlékeztetett, hogy a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés a tagállamok közötti kölcsönös elismerés és bizalom elvén alapul. Az európai elfogatóparancs végrehajtásának megtagadása rendkívüli körülmények esetén adott rendkívüli választ jelent - szögezte le.

Bármennyire is súlyosbodott a lengyel bíróságok függetlenségét érintő fenyegetés, az európai elfogatóparancsokra vonatkozó kerethatározat alkalmazása nem függeszthető fel automatikusan és válogatás nélkül a lengyel bíróságok által kibocsátott minden európai elfogatóparancs esetében - közölte.

Kijelentette, az európai elfogatóparancs végrehajtásának megtagadása csak abban az esetben lehetséges, ha az Európai Tanács megállapítja, hogy a kibocsátó ország súlyosan és tartósan megsérti a jogállamiság uniós szerződés vonatkozó cikkben rögzített, az unió alapját képező értékeit.

Megítélése szerint egy tagállam által kibocsátott összes európai elfogatóparancs végrehajtásának megtagadása a konkrét körülmények vizsgálatának mellőzésével számos bűncselekmény büntetlenségét vonná maga után, és sérthetné a sértettek jogait. Emellett valamennyi lengyel bíró által végzett szakmai munka visszautasítását jelentené - tette hozzá.

A főtanácsnok indítványa nem köti a bíróságot, az ügy érdemi tárgyalása még csak most kezdődik. Az esetek többsége ugyanakkor azt mutatja, hogy döntéshozatalkor a testület gyakran azonos álláspontra helyezkedik a főtanácsnokkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!