Uniós külügyi szolgálat: prioritásként kell kezelni a polgári lakosság védelmét Mianmarban

Külföld, 2024.05.24

Aggodalomra adnak okot a mianmari belső konfliktusok miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerülők magas számáról szóló jelentések, minden fegyveres csoportnak prioritásként kell kezelnie a polgári lakosság védelmét - írta az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) pénteken az internetes oldalán is közzétett közleményében.

A közlemény szerint - amelyet Ausztrália, Kanada, az Európai Unió, Dél-Korea, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok írt alá - mély aggodalomra ad okot a mianmari konfliktus elmérgesedése miatt a polgári lakosságot érő károk jelentős növekedése, amelyek - mint kiemelték - országszerte súlyosbodó és pusztító emberi jogi és humanitárius válságot idéznek elő.

Valamennyi atrocitásért az elkövetőknek elszámoltathatónak kell lenniük - jelentették ki.

Az aláírók üdvözölték az ENSZ Biztonsági Tanácsának a mianmari helyzetről szóló legutóbbi határozatát, amely az erőszak minden formájának azonnali beszüntetésére, valamint valamennyi felet az emberi jogok tiszteletben tartására, a humanitárius segítség teljes, biztonságos és akadálytalan célba juttatásának lehetővé tételére szólít fel.

"Felszólítunk minden államot, hogy akadályozza meg vagy szüntesse meg a fegyverek, illetve a kettős felhasználású eszközök, azaz a katonai mellett polgári használatra is alkalmas eszközök és anyagok, köztük a repülőgép-üzemanyag eljuttatását a mianmari hadsereghez" - fogalmaztak.

Az ország katonai vezetésének szabadon kell engednie az önkényesen fogva tartottakat, valamint elő kell mozdítania egy széleskörű párbeszéd megkezdését a demokrácia teljes mértékű helyreállítása érdekében - szögezték le.

"Továbbra is határozottan támogatjuk mindazokat, akik elkötelezettek a mianmari nép erőszakmentes és demokratikus jövőjéért folytatott békés munka mellett" - tették hozzá közleményükben az aláíró államok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!