Uniós szóvivő: elfogadhatatlan a spanyol olívatermékekre kivetni tervezett amerikai importvám

Külföld, 2018.06.13

Elfogadhatatlan az Egyesült Államok azon döntése, hogy a spanyol olívatermékekre vonatkozóan aránytalanul magas dömping- és szubvencióellenes importvámot kíván bevezetni - jelentette ki Daniel Rosario, az Európai Bizottság egyik szóvivője sajtótájékoztatón szerdán.

A szóvivő aláhúzta, az új szabályozás protekcionista intézkedés az amerikai fogyasztók között is népszerű magas minőségű, sikeres európai termékkel szemben. Sem a határozat, sem az elfogadásához vezető folyamat nem indokolható - tette hozzá.

Az Európai Bizottság több alkalommal felvetette a kérdést magas politikai szinten és mindent megtesz az európai olívatermelők érdekeiért - jelentette ki.

Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma kedden jelentette be, hogy büntetővámot vezet be a spanyol olívatermékekre, azzal érvelve, hogy területén azokat legalább 25,5 százalékkal valós árukon alul értékesítik, míg Madrid akár 27 százalékos támogatásban részesíti a termelőket. A védővám bevezetéséről július 24-én hoznak végleges döntést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!