Ünnepi ülést tartott a román parlament az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség 25. évfordulója alkalmából

Külföld, 2022.06.28

Ünnepi együttes ülésen emlékezett meg a kétkamarás román parlament két háza kedden az Amerikai Egyesült Államokkal megkötött stratégiai partnerség 25. évfordulójáról.

A képviselőház és a szenátus ebből az alkalomból kiadott közös nyilatkozata rámutat: a stratégiai partnerséget Bill Clinton akkori amerikai elnök 1997. július 11-i bukaresti látogatása alapozta meg, 2011. szeptember 13-án pedig a két ország 21. századi stratégai partnerségét megerősítő közös nyilatkozatot írtak alá Washingtonban. Ekkor írták alá a 2016-ban beüzemelt amerikai rakétaelhárító rendszer egyes elemeinek Romániába telepítéséről szóló egyezményt, majd 2017-ben és 2019-ben az 5G-s kommunikációs hálózatokkal és a nukleáris energiával kapcsolatos együttműködéssel bővült a stratégiai partnerség.

A román-amerikai stratégiai partnerség az Ukrajna elleni indokolatlan orosz invázió elleni, a nemzetközi jogra alapozott közös fellépésnek is keretéül szolgál - olvasható a dokumentumban.

A nyilatkozat szerint a román parlament megerősíti elkötelezettségét az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség folytatása és elmélyítése mellett, amelyet a román külpolitika és az ország biztonsága egyik alappillérének tekint. A bukaresti törvényhozás támogatja a NATO keleti szárnya biztonságának megerősítését, az amerikai katonai jelenlét növelését Romániában és szorosan együtt akar működni az Egyesült Államokkal a nemzetközi jogon alapuló világrend fenntartásában, a béke, a demokrácia, és az élelmiszerbiztonság védelmében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!