Utolsó hetébe lépett Romániában a népszámlálás önkitöltési időszaka

Külföld, 2022.05.09

Utolsó hetébe lépett hétfőn Romániában a népszámlálás önkitöltési időszaka. A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben az országos átlagnál többen éltek az online adatszolgáltatás lehetőségével.

A statisztikai intézet hétfőn közzétett összesítése szerint szombat éjfélig - a népszámlálás első 55 napján - országos szinten 6 millió 625 ezer lakos töltötte ki online a népszámlálási kérdőívet, ez az ország 19 millió 23 ezresre becsült lakosságának 34,8 százaléka.

A jelentős magyar lakossággal rendelkező székelyföldi és partiumi megyékben is meghaladja az országos átlagot az önkitöltési hajlandóság: Hargita megyében 45,5, Kovászna megyében 43, Maros megyében 40,3, Bihar megyében 42,3, Szatmár megyében pedig 38,6 százalékra tehető, a legutóbbi népszámlálás adatait véve alapul és azt feltételezve, hogy a várható több mint egymilliós lakosságfogyás azonos arányban érintette az ország minden megyéjét.

A cenzussal kapcsolatos tudnivalókat ismertető és a lakosságnak magyar nyelvű segítséget biztosító Nepszamlalas.ro honlap az adatokból arra következtetett, hogy jelentősen megnőtt a magyar részvétel a népszámláláson . A Maszol.ro hírportál által idézett magyar szakértők szerint péntekig mintegy félmillió magyar élhetett az önkitöltés lehetőségével - 190 ezren egyénileg, otthonról, további 310 ezren pedig az összeírópontokon regisztráltak. Ez azt is jelenti, hogy elérhető a 45-50 százalékos részvétel a népszámlálás első, online szakaszában.

Romániában március 14-én kezdődött a lakás- és népességösszeírás kéthónapos online önkitöltési időszaka, amelynek során először nyílik alkalom arra, hogy mindenki saját maga írja be adatait, nemzetiségét, anyanyelvét, vallását. A hagyományos személyes lekérdezési időszak május 16. és július 17. között lesz, amikor a népszámlálási biztosok otthonukban keresik fel az embereket.

Akiknek az adatait sem az önkitöltéses időszakban, sem a számlálóbiztosok terepmunkája során nem pontosítják, azokról az adminisztratív nyilvántartásokban szereplő adatbázisokból emelnek be információkat az összeírásba. Nekik azonban nem rögzítik nemzeti, nyelvi, vallási identitásukat, így, ha kisebbségi közösségek tagjai mulasztják el az adatközlést, akkor azzal közösségük hivatalosan kimutatott részarányát csökkentik.

A romániai településeken a népszámláláson megállapított etnikai arányoktól függ, hogy egy kisebbségnek joga van-e anyanyelvű ügyintézésre és köztéri feliratozásra. A legutóbbi, 2011-es népszámláláson Románia 3181 településéből 324-ben haladta meg a magyarság aránya a hivatalos anyanyelvhasználatra jogosító 20 százalékos küszöböt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!