Üzembe helyezték Romániában a román-magyar határ mentén az első folyami hulladékmentesítő rendszert

Külföld, 2021.09.24

Üzembe helyezték a romániai Bihar megyében azt az első folyami hulladékmentesítő szűrőrendszert, amely megakadályozza, hogy a különböző hulladékok a folyókon keresztül Magyarországra jussanak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteki közleménye szerint Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy ez az első olyan szűrőrendszer a tervezett 12-ből, amely megakadályozza a szemét átjutását a folyóvizeken keresztül a szomszédos országokba. További 11 hasonló berendezés kiépítése és üzembe helyezése az előkészítés különböző fázisaiban van. Az idei év végéig újabb 7 szűrőrendszer terve készül el, amelyek helyszínei már megvannak, és tavasszal elindulnak az építési munkálatok - mondta a miniszter a romániai Tulkán az átadás alkalmából.

Hangsúlyozta, hogy a hulladékkollektorok önmagukban nem szüntetik meg a szennyezés forrását, a környezetvédelmi minisztérium a közeljövőben olyan országos szintű tudatosító kampányt indít, amelynek célja a környezetszennyezés mértékének visszaszorítása, a folyóvizek szennyezésének csökkentése.

Tánczos július végén jelentette be, hogy folyami hulladékmentesítő szerkezeteket szerelnek fel Romániában 12 helyen a román-magyar határszakasz mentén, hogy a jövőben megelőzzék a magyarországi folyók szennyezését, miután az elmúlt években többször jelentős mennyiségű műanyag és egyéb természetű hulladék került Magyarországra a Romániából érkező folyókon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!