Úzvölgyi katonatemető - Péntekig kapott haladékot Dormánfalva polgármestere a prefektustól

Külföld, 2019.06.05

Péntekig kapott haladékot Dormánfalva (Darmanesti) polgármestere a Bákó megyei prefektustól arra, hogy tisztázza az úzvölgyi katonatemető román parcellájának létrehozásához hivatala által kiállított építési engedély vitatott törvényességű részleteit.

A prefektusi hivatal az MTI kérdésére szerdán közölte: ha Constantin Toma polgármester nem küldi meg június 7-éig az építés engedélyeztetésével kapcsolatban hozott intézkedéseit, a közigazgatási bíróságon kérni fogják a dokumentum érvénytelenítését. A kormányt képviselő prefektus közigazgatási bírósági keresete azonnal felfüggeszti a vitatott irat érvényességét.

A román állami építési felügyelet még május elején megállapította, hogy Dormánfalva polgármesteri hivatala törvénytelenül állította ki önmaga számára az úzvölgyi katonatemető román parcellájának létrehozását lehetővé tevő építési engedélyt, mert nem bizonyította egyértelműen a terület fölötti tulajdonjogát és nem kérte a kulturális minisztérium jóváhagyását az emlékmű művészi koncepciójáról.

A hatóság felszólította Bákó megye prefektusát, hogy mérlegelje az építési engedély megtámadását a közigazgatási bíróságon.

A kormány Bákó megyei képviseletét ellátó prefektus hivatala azt is közölte, hogy június 25-ig adott haladékot a dormánfalvai önkormányzatnak, hogy vonja vissza azt a március 29-én hozott határozatát, amelyben a település tulajdoni regiszterébe foglalta a temető területét. Ha ez nem történik meg, ez a határozat is közigazgatási per tárgya lesz.

Dormánfalva polgármesteri hivatala csütörtökre, a hősök napjára egyházi ceremóniát és koszorúzási ünnepséget hirdetett az úzvölgyi katonatemetőbe, amit a székelyföldi elöljárók a magyar temetőben törvénytelenül létrehozott román parcella felavatási kísérleteként értelmeztek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusai szerdán bejelentették, élő lánccal védik meg csütörtökön délután a temetőt. Úgy vélték: a temetőben semmilyen átalakítás nem engedhető meg addig, amíg a hadisírok gondozásáról szóló román-magyar egyezménynek megfelelően a román és a magyar védelmi minisztérium meg nem egyezik erről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!