Vádat emeltek egy tajvani nő ellen, mert illetéktelenül behatolt Donald Trump floridai countryklubjába

Külföld, 2019.04.03

Vádat emeltek az Egyesült Államokban egy tajvani útlevéllel rendelkező nő ellen, aki illetéktelenül behatolt Mar-a-Lagóba, Donald Trump amerikai elnök floridai countryklubjába.

Jü Csing-csang ellen lezárt területre történt behatolás, valamint a hatóságok félrevezetése miatt emeltek vádat. A nőt még az elmúlt hétvégén tartóztatták le a Palm Beachen lévő Mar-a-Lago countryklubban, de az incidenst csak szerdán hozták nyilvánosságra.

A rendőrség nem hozott nyilvánosságra részleteket, ezért homályos, hogy a nő valójában kicsoda, és mit akart. Tajvani útlevéllel rendelkezik, de nem tudni, hogy nem kínai állampolgár-e. A Mar-a-Lagónál őt feltartóztató titkosszolgálati munkatársaknak, majd később a nyomozóknak is azt mondta: Sanghajból érkezett Floridába.

A vádemelésről nyilvánosságra került dokumentum szerint Jü Csing-csang a hétvégén rövid időre belépett Mar-a-Lagóba. Azt mondta ugyanis a bejáratokat őrző titkosszolgálatiaknak, hogy az úszómedencéhez megy, mert barátai vannak ott. Már bent, a countryklub területén egy másik titkosszolgálati munkatársnak arról beszélt, hogy az amerikai-kínai kapcsolatokról rendezett ENSZ-tanácskozásra érkezett. Hamar kiderült, hogy ilyen tanácskozásnak a countryklub nem adott helyet, Jü neve pedig nem szerepelt a klubba beengedhető személyek listáján.

Jü Csing-csangot letartóztatták, de akkor már arról beszélt, hogy "egy barátja tanácsára" érkezett Mar-a-Lagóba, mert a Trump-család valamelyik tagjával az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatokat akarta volna megbeszélni.

A nőnél két útlevelet, négy mobiltelefont, egy laptopot, egy külső merevlemezt és egy számítógépes vírussal fertőzött pendrive-ot találtak. Indítéka egyelőre nem világos, amerikai sajtóhírek szerint azonban hasonló akciókat akkor hajtanak végre, ha számítógépeket akarnak megfertőzni.

Donald Trump ugyan nem tartózkodott Mar-a-Lagóban, de a családtagjai ott voltak. A titkosszolgálat szerint egyetlen családtag sem volt veszélyben.

A washingtoni igazságügyi minisztérium nem kívánta kommentálni az ügyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!