Vadim Hutcajt sportminiszter lett az ukrán olimpiai bizottság új vezetője

Külföld, 2022.11.18

A tisztéről lemondott Szerhij Bubka helyére Vadim Hutcajt sport- és ifjúsági minisztert választották meg az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság elnökévé.

Az 51 éves Hutcajtnak két riválisával szemben nagy fölénnyel szavaztak bizalmat a küldöttek, az insidethegames.biz beszámolója szerint a voksok 83 százalékát kapta meg. Megválasztása előtt az által nyílt meg az út, hogy a rúdugrásban 1988-ban ötkarikás aranyérmes Bubka, aki tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, lemondott a hazai ötkarikás testület élén 17 esztendőn át betöltött posztjáról. Hutcajt egyik alelnöke a korábbi futballsztár, az AC Milan és a londoni Chelsea támadója, a 2004-ben aranylabdás, 111-szeres ukrán válogatott Andrij Sevcsenko lett.

A miniszteri tisztét is megtartó új elnök a Független Államok Közössége, vagyis a szovjet tagországokat összefogó FÁK egyesített csapatának tagjaként 1992-ben, Barcelonában olimpiai bajnok lett kardvívásban. Amint azt a portál érdekességként megemlíti: az aranyérmes kardcsapatban együtt vívott azzal a Sztanyiszlav Pozdnyakovval, aki jelenleg az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, és Oroszország ukrajnai inváziójának nyilvános támogatója.

Hutcajtnak két vb-érme is van, mindkettőt az 1991-es budapesti világbajnokságon szerezte: csapatban ezüstöt, egyéniben pedig bronzot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!