Választójogi reformot sürget a román államfő

Külföld, 2019.06.19

A külföldi szavazóhelyiségeknél kialakult sorok felszámolását, a voksolás gördülékenységét garantáló választójogi reformot követel Klaus Iohannis román államfő a bukaresti kormánytól és parlamenttől.

Az elnök szerdai sajtónyilatkozatában felidézte, hogy a május 26-i voksoláson több ezer külföldön élő román állampolgár állt órákig sorba az ország külképviseletei előtt, és sokan közülük nem jutottak sorra, nem adhatták le szavazatukat.

"A szabad választás minden demokratikus rendszer alapja, és semmilyen működőképes megoldás nem túl drága, ha általa lehetővé válik, hogy minden román állampolgár leadhassa voksát az országban, vagy külföldön" - mutatott rá Iohannis.

A jobboldali államfő felszólította a szociálliberális kormányt: sürgősen terjessze be a választások megszervezését jobbító törvénytervezetet, hogy a parlament még a - június 30-án véget érő - tavaszi ülésszakban elfogadhassa azt. Iohannis kilátásba helyezte: szükség esetén maga fogja kezdeményezni, hogy a parlament rendkívüli ülésszakon folytassa munkáját a választójogi reform véglegesítéséig.

Hozzátette: az elnöki hivatal keretében az európai parlamenti választások után szakértői bizottság alakult, amely az illetékes intézmények bevonásával konkrét javaslatokat dolgozott ki és juttatott el a kormánynak, a parlamentnek és az érintett hatóságoknak a választások gördülékenyebbé tétele érdekében.

A választójog szabad gyakorlásának megkönnyítését célozná egyebek közt a bürokrácia csökkentése, a külföldi választókörök számának növelése és műszaki felszereltségük javítása. Iohannis törvénymódosítást is szükségesnek tart annak érdekében, hogy a külföldön élő román állampolgárok több napon keresztül voksolhassanak az év végi elnökválasztáson, illetve azért, hogy más típusú választásokra is kiterjesszék a levélben történő voksolás lehetőségét, amelyet eddig csak a parlamenti választásokon alkalmaztak.

Az elnök szerint a közeljövőben egy átfogó választási kódexet is ki kellene dolgozni Romániában, amely egységesítené a négy típusú - az államelnöki, önkormányzati, parlamenti és európai parlamenti - választást, illetve valamennyi típusú népszavazást.

Liviu Pop, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora szerint az államfő is tudja, hogy a kormány nem "spórolhatja meg" Iohannis kedvéért a közvitát és ilyen rövid idő alatt nem küldhet törvénytervezetet a parlament elé. A politikus szerint a jobboldali államfő már elkezdte az újraválasztását célzó kampányt, és csak az vezérli, hogy "melegen tartsa" a külföldi voksolás körüli fennakadások témáját, amellyel - szerinte megalapozatlanul - a kormányt támadja.

Romániában év végén rendeznek elnökválasztást. Iohannis már bejelentette, hogy második mandátumra is pályázik, a PSD várhatóan csak nyáron nevezi meg államfőjelöltjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!