Varga Judit: a főtanácsnoki indítvány még nem ítélet, csak egy vélemény

Külföld, 2021.12.02

Az Európai Unió Bírósága főtanácsnokának indítványa, amely arról szól, hogy a testület utasítsa el az úgynevezett költségvetési kondicionalitási rendelet megsemmisítése iránt beadott magyar és lengyel keresetet, még nem ítélet, csak egy vélemény - közölte az igazságügyi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.

Varga Judit bejegyzése szerint Campos Sánchez-Bordona indítványa figyelmen kívül hagyja, hogy a kondicionalitási rendelet sok olyan nyilvánvaló jogi hibától szenved, amelyek már egyenként is indokolják annak megsemmisítését.

Hibás a jogalapja, megkerüli a szerződéseket, valamint sérti a jogállamiság alapkövetelményeit, különösen a jogbiztonság és a normavilágosság elveit - fűzte hozzá.

A miniszter ezért az indítvánnyal kapcsolatban azt írta, hogy mielőtt "örömkönnyek szöknének a brüsszeli elit és a balliberális sajtó szemébe, halkan megjegyezném: ez csupán egy javaslat, ítélet csak év végén, jövő év elején várható."

A magyar kormány kitart álláspontja mellett, és bízik abban, hogy a bíróság kizárólag a jogi érvekre és a józan észre alapozza majd ítéletét, nem követi a főtanácsnok téves érvelését, helyette megsemmisíti a rendeletet vagy annak kiigazítására hívja fel az uniós jogalkotót - írta Varga Judit, hozzátéve: Magyarország nemet mond a jogállamisági zsarolásra.

Magyarország és Lengyelország márciusban nyújtott be keresetet a luxembourgi székhelyű uniós bírósághoz, az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános, a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott rendelettel összefüggésben.

A keresetet Campos Sánchez-Bordona csütörtöki indítványa szerint el kell utasítani, mert a jogállamisági feltételrendszert a megfelelő jogalapon fogadták el, az összeegyeztethető az uniós szerződések 7. cikkével és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!