Varga Judit: "a jogállamiság hazatért"

Külföld, 2021.06.07

"A jogállamisági vita végre oda került, ahová tartozik, a téma ugyanis az igazságügyi miniszterek asztalán volt; az 1996-os Európa-bajnokság szlogenje újra aktuális: a foci hazatér helyett azonban most a jogállamiság hazatér a mérvadó" - jelentette ki az igazságügyi miniszter hétfőn Luxembourgban, a tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülését követően.

Varga Judit igazságügyi miniszter Varga Judit az MTI-nek telefonon nyilatkozva kiemelte: a luxembourgi ülésen "végre szakemberek" beszéltek a jogállamisági kérdéséről, közöttük a tanácsülés napirendjén szereplő Európai Ügyészségről, vagy az egyes uniós tagállamok ügyészi szervezeteiről.

Ha nem szakemberek beszélnek a jogállamiságról és nem ők elemzik a tagállami sajátosságokat, könnyen politikai boszorkányüldözéssé fajulhat a vita, ami így elveszíti a lényegét. Ha valóban fontos a jogállamiság, a helyes gyakorlatok, az európai demokráciák értékének az őrzése, akkor arról szakembereknek kell beszélgetni, hiszen ők tudják, értelmezni az igazságszolgáltatási rendszerek és az ügyészi szervezetek különböző felépítését - emelte ki.

"Kevéssé tudja túszul ejteni a politika az értelmes szakmai vitát ebben a tanácsi formációban" - tette hozzá.

Az ügyészi szervezetek összehasonlításával kapcsolatban tartott vitáról azt mondta, a téma aktualitását több közelmúltban hozott uniós bírósági ítélet adta, amelyek egyes tagállamokban, de nem Magyarországon, az ügyészi szervezet függetlenségével összefüggésben fogalmaztak meg aggályokat.

Elmonda: a magyar ügyészi szervezet a minősített többséggel megválasztott legfőbb ügyész irányítása alatt a végrehajtó hatalomtól teljesen függetlenül működik, egyedül a magyar parlamentnek tartozik beszámolással. Magyarország emellett történelmi méretű ügyészi és bírói bérrendezést hajtott végre, ami szintén a függetlenség egyik garanciája - tette hozzá.

A június 1-jén működését megkezdő Európai Ügyészséggel kapcsolatban kiemelte: a tanácsülésen senki sem kérte számon az ügyészséghez nem csatlakozó öt tagállamon, köztük Magyarországon a csatlakozás elmaradását. Magyarázata szerint "ez ékes bizonyítéka annak, hogy ami nem kötelező, az nem tehető kötelezővé". Ha csak politikusok vitatkoznak az Európai Ügyészség szerepéről, abból politikai vita kerekedik, ha azonban szakemberek ítélik meg a kérdést, akkor a vita nem egymásra mutogatásról szól - emelte ki.

A miniszter a tanácsülés egy másik napirendjét illetően kijelentette: a digitális biztonság a jelenkor egyik legfontosabb kihívása. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorizmus, az illegális migráció szervezése és a pedofil bűncselekmények már jelentős részben az online térben vannak jelen. A társadalom és az egyén védelme szempontjából ezért nélkülözhetetlenek az olyan jogi eszközök, amelyek lehetővé teszik az illegális online tartalmak elleni hatékony fellépést.

Magyarország elkötelezett támogatója az ilyen eszközök bevezetésének - hangsúlyozta. Hozzátette ugyanakkor: fontos, hogy az illegális tartalmakkal szembeni hatékony fellépés mellett ne sérüljön az állampolgárok szólás- és véleménynyilvánítási szabadsága, illetve az, hogy tiszteletben tartsák a nemzeti jogrendszerek, különösen a büntető jogrendszerek a sajátosságait.

Végezetül kitért arra is, hogy a tanácsülés szünetében tárgyalást folytatott Ferdinand Grapperhaus holland igazságügyi miniszterrel az áldozatsegítés témakörében. Megjegyezte: január 1-jétől, holland mintára Magyarország közvetlen áldozatelérési rendszert vezette be. Ennek lényege, hogy akkor is segítséget kaphatnak a szándékos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatai, ha nem közvetlenül maguk keresik fel az áldozatsegítő szolgálatokat, központokat (ÁSK). A rendőrség útján hozzájárulásukat adhatják ahhoz, hogy az áldozatsegítő szolgálatok kettő munkanapon belül kapcsolatba léphessenek velük és tájékoztathassák őket a segítség valamennyi formájáról.

Magyarország Európa élmezőnyéhez tartozik áldozatsegítésben is - tette hozzá Varga Judit. Az uniós tagállamok igazságügyi miniszerei a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések miatt több mint egy év elteltével személyes részvétel mellett találkoztak Luxembourgban.

Az uniós tagállamok igazságügyi miniszerei a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések miatt több mint egy év elteltével személyes részvétel mellett találkoztak Luxembourgban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!