Varga Judit: ahol új oktatási intézmény épül, ott új közösség is születik

Külföld, 2021.08.26

Ahol új oktatási intézmény épül, ott új közösség is születik. Ahol új közösség születik, ott a jövő már biztos bástyákra épül - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön Szabadkán, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény átadó ünnepségén.

Kiemelte: minden messzire mutató terv egy apró gondolatból keletkezik. Ami ma még csak egy ötlet, holnap már egy terv, következő nap már maga a kézzel fogható valóság - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve: "így alakul ki egyetlen magból az erdő, s gyermekeinkből a jövő".

"Bő egy évvel az alapkőletétel után elégedetten és büszkén nézhetünk körbe. A közös összefogással és fiatalos lendülettel elkészült korszerű épületből már csak a legifjabb nemzedék hiányzik, hogy megtöltse a tereket élettel, pezsgéssel, nevetéssel"- mutatott rá.

Varga Judit szerint a reformkor óta a magyar nyelv és kultúra ügye nem szűnt meg nemzeti ügynek lenni.

Hangsúlyozta, hogy a nyelv megőrzése, ápolása a nemzeti lét, a fennmaradás záloga is. "Az anyanyelvhez és kultúrához való kötődés kisgyermekkorban kezdődik, a szüleinktől, nagyszüleinktől megtanult rigmusok, mondókák, népdalok egy életre szóló útravalóval látnak el minket, melyeket mi is tovább adunk aztán a saját gyermekeinknek" - húzta alá. Ezért - mint mondta - a magyar gyökerek ápolásának, életben tartásának nem is lehet fontosabb és termékenyebb színtere, mint a bölcsőde és az óvoda.

Kifejtette: egyebek között ezért hozta létre a magyar kormány a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot - amelynek révén a jelenlegi fejlesztés is megvalósult -, hogy általa hosszú távon támogathassa a határon túli magyar közösségek jövőjét.

"Ez a program, más gazdasági és oktatásügyi beruházásokkal együtt a mi közös sikerünk, amely biztosítja a 15 milliós magyarság szülőföldjén való megmaradását és virágzását" - hangoztatta a miniszter.

Varga Judit jelezte: az alig néhány nap múlva megnyíló Vackor bölcsőde és óvoda a szabadkai kisgyermekes családok fontos csomópontja lesz. "Háromgyermekes édesanyaként tudom, hogy milyen nagy szerepet játszik egy ilyen intézmény a családok életében" - mondta, és egyben azt kívánta minden szabadkai családnak, hogy a Vackor bölcsőde és óvoda révén szilárd és építő közösségben találjanak otthont.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ünnepi felszólalásában hangsúlyozta: nem tudják elégszer mondani, hogy az utolsó tíz évben milyen büszkeség magyarnak lenni a Vajdaságban. "Ezt joggal mondjuk, mert olyan anyaország áll mögöttünk, amely odafigyel ránk, anyagi lehetőségeihez mérten és afölött segít nekünk abban, hogy identitásunkat megőrizve boldogulni tudjunk a saját szülőföldünkön" - húzta alá. Szavai szerint ez tette lehetővé, hogy felemeljék fejüket és kihúzzák magukat, hogy álmodjanak és tervezzenek.

A VMSZ elnöke kiemelte: a magyar kormány egyik leggrandiózusabb, legjelentősebb üzenetet magában hordozó programja éppen az óvodafejlesztési program. "Beragyogta az elmúlt három évet, és lehetőséget biztosított számunkra, hogy kapaszkodót mutassunk a magyar családoknak (.), hogy megmutassuk, hogyan képzeljük el a gyermekeinkről való gondoskodást" - hangsúlyozta.

A Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény, Magyarország kormánya támogatásával, a Szekeres László Alapítvány tulajdonában lévő épületben, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) alapításában fog működni, az Újvidéki Egyetem Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképzőjének mintaóvodája és a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara hallgatóinak és konduktorainak korszerű gyakorló- és szűrőközpontja lesz.

A beruházás értéke 884 millió forint. Az intézmény szeptembertől kezdi meg a működését. Három óvodai és két bölcsődei csoportnak, azaz mintegy száz magyar gyermeknek tud kiemelkedő színvonalú nevelési lehetőséget biztosítani.

Varga Judit az átadó ünnepséget megelőzően részt vett az Igazságügyi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Tanács együttműködésével idén első alkalommal meghirdetett Vajdasági Jogászösztöndíj Program pályázatának ünnepélyes aláírásán is.

A program a Magyar Nemzeti Tanács már meglévő ösztöndíjrendszerét hivatott kiegészíteni olyan hallgatói ösztöndíjprogrammal, amely a magyar állam anyagi támogatásának köszönhetően lehetőséget biztosít arra, hogy a Szerb Köztársaságban szerbül tanuló, magyar anyanyelvű fiatalok a jogi pályát válasszák.

A miniszter jelezte: a Vajdasági Jogászösztöndíj Program újabb biztosíték arra, hogy a Vajdaságban élő magyar fiatalok magas szintű felsőoktatási képzése még szilárdabb alapokon álljon. "Nagy örömmel tölt el, hogy az Igazságügyi Minisztérium ilyen módon tudja támogatni a jog, a jogászság iránt érdeklődő fiatalok helyben maradását" - mondta, és egyben reményét fejezte ki, hogy a felmenő rendszerben megvalósuló, és egyre szélesedő ösztöndíjprogram egész jogásznemzedékek kivirágzásához és szakmai kiteljesedéséhez járulhat majd hozzá.

A minisztert mindkét rendezvényre Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos is elkísérte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!