Varga Mihály: politikailag motivált felvetések lassítják a gazdasági helyreállítást célzó magyar program uniós elfogadását

Belföld, 2021.10.05

A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását és a gazdasági újraindítást célzó magyar program minden tekintetben megfelel a korábban lefektetett alapelveknek, elfogadását politikailag motivált európai bizottsági felvetések lassítják - jelentette ki Varga Mihály Luxembourgban, az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően kedden.

A pénzügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország szerint az Európai Bizottság a magyar program elfogadásának késleltetésére olyan kifogásokat talál, amelyek nem illeszkednek az elfogadáshoz szükséges keretrendszerbe. Mint emlékeztetett, az Európai Bizottság júliusban a döntését szeptember 30-ig ígérte, ez azonban a mai napig elmaradt.

"Nincs olyan szempont, ami a magyar program elfogadásának késleltetését indokolhatja" - fogalmazott.

Az európai gazdaságok újraindításának kérdésével kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország szerint nagy felelőtlenség, hogy az Európai Bizottság számos uniós ország gazdasági helyreállítást célzó programját nem hagyta jóvá. A jóváhagyás elmaradása különösen akkor rendkívüli felelőtlenség, amikor ezek között az országok között olyanok is vannak, amelyek már 2021 második felére elérték a járvány előtti gazdasági teljesítményüket - közölte.

A pénzügyminiszter szerint Európának szüksége van arra, hogy a nemzeti helyreállítási tervek jóváhagyásáról szóló döntések gyorsan megszülessenek. A késlekedés azt jelenti, hogy az európai kontinens, benne az Európai Unió lemarad azokkal a gazdaságokkal szemben, amelyek jóval gyorsabban képesek az újraindulásra - emelte ki.

"A magyar kormány lépett, nem engedi meg, hogy csússzon a helyreállítási programja elindítása, ugyanis fontos gazdasági, zöldítési, oktatási, egészségügyi fejlesztésekről van szó" - fogalmazott Varga Mihály.

Elmondta továbbá, hogy a magyar gazdaság lehetőségei lehetővé teszik a programok elindítását. Emlékeztetett, hogy a kormány sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre, ezzel 4,5 milliárd eurót (mintegy 1600 milliárd forint) gyűjtött be a magyar állam. Mindezek elegendő forrást biztosítanak ahhoz, hogy a programok indulása ne szenvedjen késedelmet, függetlenül az Európai Bizottság döntéshozatalától - közölte.

Varga Mihály az energiaárakról közölte: a rezsicsökkentés kapcsán elfogadott jogszabályok védik a magyar lakosságot. Magyarország szerint a nehéz helyzetbe került háztartásokat meg kell segíteni, a rezsicsökkentésre talált magyar megoldás a működőképes. Amennyiben azonban az energiaárak hosszútávon magasan maradnak, olyan további lépésekre lesz szükség a beruházások és a fejlesztések támogatására, amelyek egyszerre képesek segíteni a klímavédelmet és az energiaárak csökkentését- tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!