Várhatóan a jövő héten kitűzik a spanyol miniszterelnök-választás időpontját

Külföld, 2019.06.26

Várhatóan a jövő héten kitűzik a miniszterelnök-választás időpontját Spanyolországban - közölte a spanyol sajtó a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspártra (PSOE) hivatkozva szerdán.

A beszámolók szerint Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök jövő kedden találkozik Meritxell Batettel, a parlament alsóházának elnökével, aki ezt követően jelenti majd be, hogy mikor tartják meg a kormányfőjelöltről szóló parlamenti vitát és szavazást.

Sánchez, aki két hónappal ezelőtti spanyol parlamenti választásokon győztes szocialista párt jelöltje a posztra, annak ellenére méretteti meg magát, hogy egyelőre nem rendelkezik az újraválasztásához szükséges parlamenti szavazattöbbséggel.

A 350 fős törvényhozásban egyelőre biztosan csak saját pártja 123 képviselőjének támogatására számíthat.

A miniszterelnök-jelöltnek a szavazás első fordulójában a parlament abszolút többsége, azaz 176 képviselő támogatását kell megszereznie. Sikertelenség esetén második fordulót kell tartani, amelyen az egyszerű többség is elegendő az eredményességhez.

Az alsóházban 42 mandátummal rendelkező Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés kész ugyan támogatni Sánchez megválasztását, ám az eddigi tárgyalásokon Pablo Iglesias főtitkár hangsúlyozta, hogy cserébe koalíciós együttműködést kér.

Ezzel szemben a szocialisták inkább kisebbségben kormányoznának, külső támogatóként kérve más pártok együttműködését.

Ha a két baloldali formáció végül megállapodásra jut, még az sem jelent elegendő szavazatot Sánchez számára.

A parlament két legnagyobb ellenzéki pártja ugyanis már több alkalommal is hangsúlyozta: nem támogatja a szocialista vezető újraválasztását.

Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt elnöke ezért már el sem ment az erre a hétre tervezett, immár harmadik megbeszélésére, és álláspontjuk változatlanságára hivatkozott.

Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke korábban kifejtette, hogy szerinte nincs patthelyzetben a szocialista párt, mert Pedro Sáncheznek a szavazás második fordulójában meglehet a szükséges támogatása a parlament kisebb, regionális pártjai révén, vagyis a baszk vagy a katalán függetlenségi pártok közreműködése nélkül is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!