Varsó módosítaná a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazására vonatkozó törvényt

Külföld, 2018.11.21

Benyújtotta szerdán a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazására vonatkozó, az Európai Bizottság (EB) által bírált előírásokon módosító törvényjavaslatot Lengyelországban a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS).

A PiS képviselője, Marek Ast szerint a tervezet lehetővé teszi, hogy a nyugalmazott bírák visszatérjenek munkahelyükre, amennyiben erre igényt tartanak.

A törvény korábbi változatának értelmében a 70-ről 65 évre csökkentett nyugdíjkort elért bírák csak a lengyel elnök jóváhagyásával folytathatták szolgálatukat. Ast szerint a módosítás után ehhez nem lesz szükség államfői jóváhagyásra. Az újonnan beiktatott bírák esetében viszont a nyugdíjkorhatár 65 év lesz, és hosszabbítás egyáltalán nem lehetséges.

A törvény eddigi változata alapján a korábban 72 tagú testületben a nyugdíjkort elért 27 legfelsőbb bírósági tag közül csak 16 kérvényezte mandátuma meghosszabbítását, és Andrzej Duda elnök 5 kérvénynek tett eleget.

Nem kérvényezte mandátuma meghosszabbítását többek között Malgorzata Gersdorf legfelsőbb bírósági elnök.

Az EB kezdeményezésére az Európai Bíróság október végén ideiglenes hatállyal elrendelte, hogy fel kell függeszteni a nyugdíjkorhatárára vonatkozó előírásokat. Gersdorf ennek nyomán újbóli munkába állásra szólította fel nyugalmazott kollégáit, mindnyájan azóta be is járnak a munkahelyükre. A PiS szerint viszont az európai bírósági intézkedés nem automatikusan vonta maga után a bírói mandátumok megújítását, ennek előfeltétele ugyanis a vonatkozó lengyel törvény megfelelő módosítása.

A lengyel szejm sajtóirodájának szerdai közleménye szerint Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke arra kérte Marek Kuchcinski házelnököt, hogy a módosítási tervezettel egészítse ki a szerdán kezdődő alsóházi ülés napirendjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!