Varsóhoz fordult a Kaczynski fivérek telefonbeszélgetésének leiratáért az orosz főügyészség

Külföld, 2020.11.25

Jogsegélykérelemmel fordult Moszkva Varsóhoz, annak a műholdas telefonbeszélgetésnek a leiratát igényelve a lengyel hatóságoktól, amelyet 2010-ben Lech Kaczynski lengyel elnök ikertestvérével, Jaroslawval folytatott a kormánygép fedélteréről, röviddel annak lezuhanása előtt - jelentette be Andrej Ivanov, az orosz főügyészség szóvivője szerdán újságíróknak Moszkvában.

Ivanov közölte, hogy az orosz fél a büntetőügyekben nyújtandó jogsegélyről szóló európai egyezménnyel összhangban fordult Lengyelországhoz, mert a lengyel sajtóban új értesülések jelentek meg a 2010. április 10-én, Szmolenszkben történt katasztrófával kapcsolatban. Mint mondta, az egyik lengyel lap szerint Lech Kaczynki és fivére, Jaroslaw nem sokkal a gép pusztulása előtt telefonon beszélt egymással, és érintette a repülés egyik aspektusát is. A beszélgetést csatolták a lengyel nyomozati anyaghoz.

"Tekintettel arra, hogy ez az értesülés megkívánja az orosz nyomozati szervek értékelését, igényeltük a lengyel féltől az említett telefonbeszélgetés hangfelvételét és leiratát" - mondta a szóvivő.

Az orosz főügyészség azt is értésre adta, hogy az orosz félnek nincsenek kételyei a katasztrófa okait illetően.

"Az orosz nyomozás által összegyűjtött összes anyag a személyzet által elkövetett hibákról tanúskodik, amely azt a hibás döntést hozta, hogy a láthatóság hiányában is folytatja a leszállást" - idézte a TASZSZ hírügynökség a moszkvai főügyészség álláspontját.

Orosz hírügynökségek szerint a Gazeta Wyborcza november 3-i számában nyilatkozott Wojciech Laczewski volt bíró, aki 2014-ben azt állította, hogy a nyomozati anyagban látta a Kaczynski fivérek közvetlenül a katasztrófa előtt rögzített beszélgetésének anyagát. Mint mondta, az anyagot szigorúan titkosnak minősítették, ezért annak részleteit senkinek sem adta ki, de azok alapján "képet lehet alkotni arról, hogy mire képes Jaroslaw Kaczynski".

Orosz jelentések szerint a lengyel sajtóban olyan értesülések jelent meg, miszerint Jaroslaw Kaczynski nyomatékosan azt tanácsolta fivérének, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények dacára éppen szmolenszki leszállásra adjon ki parancsot.

2010. április 10-én Szmolenszknél lezuhant az a Tu-154M-es repülőgép, amely a lengyel elnöki küldöttséget a katyni mészárlás 70. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésre szállította. A katasztrófában 96 ember, a lengyel politikai, katonai és szellemi elit számos képviselője vesztette életét, köztük Lech Kaczynski és felesége, Maria.

Lengyel részről az elmúlt években többször is elhangzott hivatalosan, hogy a gép fedélzetén robbanás történt. Egyebek között erre az eredményre jutott a varsói védelmi tárca bizottságának vizsgálata.

Az orosz álláspont szerint a kétoldalú kormányközi bizottság az ügy kivizsgálásáról készített 2011-es jelentésében a katasztrófáért a repülőgép pilótáit tette felelőssé, akik a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt kiadott többszöri figyelmeztetés ellenére nem voltak hajlandók egy tartalék repülőtérre leszállni. Ezzel Moszkva az ügyet tisztázottnak tekintette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!