Venezuelai válság - Az ellenzék washingtoni képviselője nemzetközi segítséget sürget

Külföld, 2019.02.14

Carlos Vecchio, a venezuelai ellenzék washingtoni képviselője az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) washingtoni székhelyén csütörtökön tartott nemzetközi konferencián arra sürgette a nemzetközi közösséget, hogy segítsen bejuttatni Venezuelába a segélyszállítmányokat.

Nicolás Maduro kormánya "blokkolja a humanitárius segélyek bejutását az országba" - fogalmazott a több ország által is Venezuela ideiglenes államfőjeként elismert Juan Guaidó parlamenti elnök, ellenzéki vezető amerikai képviselője. "Ezer ablakot kell nyitnunk, hogy bevigyük a segélyeket Venezuelába" - fogalmazott, nemzetközi koalíciót sürgetve az élelmiszerek és gyógyszerek bejuttatására.

Nicolás Maduro venezuelai elnök mindeddig tagadta, hogy az ország súlyos gazdasági válsággal küszködne, és a segélyszállítmányokat az "amerikaiak irányította mutatványnak" nevezte.

Az Egyesült Államok és Kolumbia által küldött segélyszállítmányok konvojai jelenleg a venezuelai-kolumbiai határon, a kolumbiai oldalon fekvő Cúcuta városban vesztegelnek, az ottani raktárakban várják a további szállítást.

Iván Duque kolumbiai elnököt szerdán fogadta a Fehér Házban Donald Trump elnök, aki újságíróknak kifejtette: a venezuelai válság megoldására többféle megoldás van, a Fehér Ház jelenleg mindegyiket tanulmányozza. Arra a kérdésre azonban nem adott konkrét választ, hogy vajon a Fehér Háznak van-e B-terve arra az esetre, ha Nicolás Maduro venezuelai elnök mindenáron ragaszkodna a hatalomhoz.

"Mindig van B-tervem, meg C- és D- és E- és F-tervem is" - fogalmazott Trump.

Az amerikai elnök azt hangoztatta, hogy Nicolás Maduro "szörnyűséges hibát" követett el azzal, hogy nem engedte be országába a nemzetközi segélyszállítmányokat. "Nagyon szomorúnak" nevezte a helyzetet a dél-amerikai országban és dicsérte Juan Guaidó ellenzéki vezetőt, akit az Egyesült Államok elsőként ismert el az ország ideiglenes államfőjeként. "Tisztelem őt, sok ember szerint ő az igazi elnöke Venezuelának" - mondta, "bátor embernek" nevezve Guaidót.

A kolumbiai elnök hangsúlyozta: muszáj fenntartani a nyomást Nicolás Madurón. "Guaidó elnök erőteljes támogatottságnak örvend és nekünk ezt a támogatást tovább kell erősítenünk, hogy zökkenőmentesen bonyolíthassa le az átmenetet" - fogalmazott Iván Duque. A Fox televíziónak adott interjújában a kolumbiai politikus megerősítette: országa álláspontja szerint Juan Guaidó Venezuela törvényes elnöke.

Csütörtöki amerikai sajtóértesülések szerint Donald Trump a jövő hétfőn Miamiban hosszabb beszédben fejti ki álláspontját a venezuelai helyzettel kapcsolatban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!