Venezuelai válság - Guaidó az El Paísnak: nem fenyeget polgárháború Venezuelában

Külföld, 2019.01.31

Nem fenyeget polgárháború Venezuelában, ugyanis a venezuelai lakosság 90 százaléka változást akar - jelentette ki Juan Guaidó, a számos állam által a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének tekintett ellenzéki vezető az El País baloldali spanyol napilapnak csütörtökön.

Az újság internetes oldalán megjelent telefonos interjúban az ellenzéki többségű törvényhozás elnöki tisztségét betöltő politikus elismerte: ma még fennáll az erőszak kockázata, az elmúlt egy hét alatt több tucat fiatalt gyilkoltak meg.

Azonban az erőszakról azok beszélnek, akik táplálják, "Maduro és rezsimje" a rendőrség különleges egységein és a paramilitáris csoportokon keresztül - fejtette ki.

Juan Guaidó véleménye szerint "Maduro egy diktátor", akire nyomást kell gyakorolni társadalmilag és nemzetközileg is.

"Nem hiszem, hogy Maduro környezete és a kormány fel akarja áldozni magát, tudva, hogy a modell megbukott" - mondta, példaként említve, hogy a venezuelai gazdaságot nem fogják tudni megmenteni, a világ pedig nem ismeri el alkotmányos jogköreiket.

Hangsúlyozta: biztos abban, hogy eljön az a pillanat, amikor a fegyveres erők "elégedetlenségének kifejezése is teljes lesz", és nekik nem csak azért kell az alkotmány oldalára állniuk, mert amnesztiát ajánlottak számukra, hanem azért, mert "szerepük van az ország újraépítésében".

Az ideiglenes államfő beszámolt arról, hogy a demokratizálódási folyamat első fázisa a hatalom bitorlásának megszüntetése, amelyet egy átmeneti kormány létrehozása követ. Ennek feladata a stabilitás megteremtése, a humanitárius vészhelyzet kezelése, valamint az intézmények helyreállítása, köztük a nemzeti választási bizottságé, hogy szabad választásokat lehessen rendezni.

"Ha holnap például megszűnik a (hatalom) birtoklása, és elkezdjük az átmenet folyamatát, hat-kilenc hónap, legfeljebb tizenkettő múlva szabad választásaink lehetnének" - válaszolta a határidőket firtató kérdésre.

Juan Guaidó az interjúban előre köszönetet mondott az Európai Uniónak, amely azóta bejelentette, hogy elismeri Venezuela ideiglenes államfőjeként, és kitért arra, hogy szeretnének majd egyebek mellett humanitárius segítségért fordulni az európai közösséghez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!