Venezuelai válság - Guaidó határozottan cáfolja, hogy titkos tárgyalások kezdődtek az ellenzék és a kormány között

Külföld, 2020.04.22

    Caracas, 2020. április 21., kedd (MTI)  - Határozottan cáfolta a venezuelai ellenzék vezetője, Juan Guaidó, hogy titkos tárgyalások kezdődtek volna hívei és a kormány képviselői között.

"Ez hamis információ" - szögezte le Guaidó kedden közzétett Twitter-üzenetében. Közölte, hogy az ellenzék ebben a tekintetben egységes álláspontot képvisel.

"... kizárólag egy megállapodás létezik Venezuela megmentésére: egy nemzeti rendkívüli kormány megalakítása a mirafloresi drogmaffia nélkül. Olyan kormány, amely hozzáférhet a nemzetközi segélyekhez, amelyekre szükségünk van" - írta Guaidó. (A caracasi Miraflores-palotában székel a kormány és az államfő)

A Reuters hírügynökség ezt megelőzően névtelenül nyilatkozó ellenzéki és kormányzati forrásokra hivatkozva írta, hogy titokban puhatolódzó tárgyalásokat kezdtek egymással Nicolás Maduro venezuelai szocialista elnök és Guaidó hívei. A tárgyalásokat a koronavírus-járvány, a hiperinfláció és az egyre inkább érzékelhető üzemanyaghiány miatti aggodalmak nyomán kezdeményezték. A Reuters nem utalt arra, hogy mikor kezdődtek az egyeztetések, hol és milyen módon zajlanak.

A venezuelai belpolitikai és gazdasági válság tavaly januárban súlyosbodott, miután Guaidó - akinek parlamenti elnöki tisztségét a Maduro-kormányzathoz hű legfelsőbb bíróság korábban megvonta - Venezuela ideiglenes elnökének nyilvánította magát. Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte őt ebben a tisztségében arra az időre, amíg meg nem tartják a szabad választásokat. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

Az olajjövedelmekből egykor meggazdagodott Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli át, és emiatt súlyos helyzetbe került az egészségügyi rendszer is, komoly gyógyszerhiány alakult ki a koronavírus-járvány közepette, és nincs utánpótlás gyógyászati eszközökből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!