Venezuelai válság - Izrael elismerte Guaidót ideiglenes államfőként

Külföld, 2019.01.28

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elismerte Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökét ideiglenes államfőként a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro helyett - jelentette a helyi média.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint Jeruzsálem amerikai kérésre határozott Juan Guaidó elismerése mellett. Korábban vita alakult ki erről a kérdésről, mert a külügyminisztérium szakemberei attól tartottak, hogy az ellenzéki vezető elismerése kárt okozhat a Venezuelában élő, több ezer fős zsidó közösségnek - értesült a 13-as kereskedelmi televízió.

"Izrael csatlakozik az Egyesült Államokhoz, Kanadához, a latin-amerikai és az európai országok többségéhez az új venezuelai vezetés elismerésével" - jelentette be végül többnapos késlekedés után a kormányfő videoüzenetében.

A vasárnapi döntést Juan Guaidó már néhány óra elteltével megköszönte Netanjahunak, s válaszában a holokauszt utáni felszabaduláshoz hasonlította országa harcát a szabadságért, a politikai fordulatért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!