Venezuelai válság - Lavrov: Washington mondjon le Maduro megdöntéséről

Külföld, 2019.05.05

Az Egyesült Államok és támogatói mondjanak le Nicolás Maduro venezuelai elnök erőszakos megdöntéséről - sürgette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor vasárnap Moszkvában fogadta venezuelai hivatali partnerét, Jorge Arreazát.

"Felszólítjuk az amerikaiakat és minden támogatójukat, hogy mondjanak le felelőtlen terveikről és kizárólag a nemzetközi jog keretei között cselekedjenek, ahogy azt két nappal ezelőtt (Vlagyimir) Putyin (orosz) elnök (Donald) Trump (amerikai) elnöknek mondta" - jelentette ki Lavrov, aki hétfőn a finnországi Rovaniemiben négyszemközt találkozik majd Mike Pompeóval, az amerikai diplomáciai tárca vezetőjével az Északi-sarki Tanács külügyminisztereinek tanácskozása alkalmából.

Az orosz tárcavezető rámutatott: Trump a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése közepette nem hangoztatta azt, hogy szándékában állna beavatkozni Venezuelában.

Lavrov hangsúlyozta: Moszkva szolidáris a caracasi vezetéssel a Maduro megdöntésére irányuló "cinikus kampány" közepette. Kiemelte azt is, hogy csak a venezuelaiak jogosultak dönteni saját hazájuk jövőjéről.

Az orosz tárcavezető hangot adott azon álláspontjának is, miszerint a venezuelai válság rendezéséhez az összes érintett fél bevonásával zajló politikai párbeszédére van szükség, amit szerinte aláás a hatalomváltásra irányuló erőszakos kísérlet. Támogatásáról biztosította Madurónak a helyzet stabilizálása érdekében tett lépéseit.

Arreaza a venezuelai elnök köszönetét tolmácsolta Vlagyimir Putyin orosz államfőnek Venezuela támogatásáért. Hangsúlyozta, hogy Moszkva és Caracas viszonya különleges jelentőséget nyer a venezuelai hatalomválást sürgető washingtoni nyilatkozatok közepette.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!