Venezuelai válság - Mike Pompeo: Moszkvának "távoznia kell" Venezuelából

Külföld, 2019.05.05

Oroszországnak "távoznia kell" Venezuelából - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.

Az amerikai diplomácia irányítója közölte: hétfőn, amikor Finnországban találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, elmondja majd neki, hogy "minden országnak, beleértve Oroszországot is, távoznia kell Venezuelából".

Pompeo hangsúlyozta: a Trump-kormányzat "egy sor megoldást" készít elő a venezuelai politikai helyzet rendezésére. Úgy vélte, csak idő kérdése, hogy Nicolás Maduro, Venezuela elnöke mikor távozik a hatalomból. "Ezek a dolgok néha időbe telnek" - fogalmazott a miniszter, aki kedden azt állította: Maduro már készen állt, hogy repülővel elhagyja az országot és Kubába távozzon, de Moszkva tanácsára mégis maradt.

Az újságíró felvetésére, hogy vajon nem az amerikai hírszerzés kudarca volt-e, hogy a kormányzat Maduro gyors távozását vetítette előre, a külügyminiszter elhárította a választ. Nem kívánt nyilatkozni arról, vajon az elmúlt napokban az amerikai kormányzat milyen információkra alapozva nyilatkozott a venezuelai elnök gyors távozásáról.

"Ha meggondolja, hol tartott az az ország 90 nappal ezelőtt, akkor a venezuelai népnek nagyon büszkének kell lennie önmagára" - fogalmazott Pompeo. Hozzáfűzte, hogy szerinte Venezuela "ma sokkal közelebb van a demokrácia helyreállításához", mint 90 nappal ezelőtt. Mike Pompeo interjút adott az ABC televíziónak is. Az Ez a hét című, heti vasárnapi magazinnak azt hangsúlyozta, hogy a Trump-kormányzat diplomáciai és politikai megoldásokat keres, amelyeket Washington a politikai szövetségeseivel készít elő, és - tette hozzá - "legutóbb felmerült az Egyesült Államok hadseregének részvételével kidolgozott megoldás is".

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az Egyesült Államok elnöke elrendelhet-e katonai intervenciót a kongresszus felhatalmazása nélkül, Mike Pompeo leszögezte: az elnöknek az alkotmány 2. cikkelye értelmében egy sor jogköre van, és ő bizakodik, hogy "bármilyen akció Venezuelában törvényes lesz".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!