Venezuelai válság - Moszkva az erőszak elkerülésére szólította fel a venezuelai ellenzéket

Külföld, 2019.04.30

A zavargások és az erőszak elkerülésére szólította fel a venezuelai radikális ellenzéket kedden az orosz külügyminisztérium.

A tárca állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy a venezuelai radikális ellenzék ismét a konfrontáció erőszakos eszközeihez folyamodott a békés rendezés helyett. Egyúttal sürgette, hogy a kormányellenes erők mondjanak le az erőszakról a vérontás elkerülése végett. Moszkva arra szólította fel a tömegtájékoztatási eszközöket, hogy a latin-amerikai eseményekről objektíven, ne pedig a feszültség fokozásában érdekelt felek részrehajló eszközeként tudósítsanak.

A caracasi orosz nagykövetség a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt a tájékoztatást adta, hogy a Venezuelában lévő orosz katonák nem avatkoztak be az eseményekbe, mert ők műszaki szakemberek, akik a kétoldalú haditechnikai együttműködési megállapodás keretében karbantartási és kiképzési feladatokat hajtanak végre. A diplomáciai képviselet védelmének megerősítését egyelőre nem tervezik, mert az ország "törvényes kormánya" ellenőrzése alatt tartja a helyzetet és a hadsereg is az ő oldalán áll.

Az orosz diplomaták szerint összecsapások csak az altamirai úton, a carlotai katonai reptérnél voltak.

Leonyid Szluckij, az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke azt mondta, hogy Moszkva sosem fog elismerni egy erőszakos, választások nélküli hatalomváltást Caracasban és a venezuelai belügyekbe való külső beavatkozás megszűntetésére szólított fel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az államcsíny-kísérletre vonatkozó hírek fényében a venezuelai helyzet alakulását Vlagyimir Putyin orosz elnök megvitatta az oroz biztonsági tanács tagjaival.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!