Venezuelai válság - Moszkva hivatalos magyarázatot vár a Kolumbiába vezénylendő amerikai erőkkel kapcsolatban

Külföld, 2019.01.29

Hivatalos magyarázatot vár Washingtontól Moszkva azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint az Egyesült Államok csapatokat vezényelhet a Venezuelával határos Kolumbiába - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő keddi Facebook-bejegyzésében.

Zaharova arra reagált, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó sajtótájékoztatóján egy olyan jegyzettömbbel jelent meg, amelyből a helyszínen lévő újságírók kiolvastak egy bejegyzést - "ötezer katonát Kolumbiába" - ami számos hírmagyarázó szerint annak a jele lehet, hogy Washington katonai nyomást akar gyakorolni Nicolás Maduro venezuelai elnök rendszerére. A kézzel írt bejegyzésről készült fotót az orosz szóvivő megosztotta a Facebookon.

"Az NBC tévécsatorna a Pentagon három magas beosztású munkatársára hivatkozva ma azt közölte, hogy az amerikai katonai vezetés nem vezényel katonákat Kolumbiába vagy Venezuelába" - írta Zaharova,

"A hivatalos kommentárokat, mint mindig, senki sem győzte kivárni, igaz, nem adjuk fel a reményt" - tette hozzá.

A szóvivő hangot adott álláspontjának, amely szerint a venezuelai belügyekbe éppen Kolumbiából kiindulva történik beavatkozás, a választásoktól a kiberbiztonság kérdéseiig.

Juan Guaidó, a venezuelai törvényhozás elnöke szerdán nyilvánította magát Venezuela ideiglenes államfőjévé a hivatalban lévő államfővel, Nicolás Maduróval szemben. Fellépése széles körű nemzetközi támogatásra talált: az Egyesült Államok az amerikai kontinens több más országával együtt azonnal elismerte a hatalomváltást, a fordulat támogatóihoz szombaton Izrael, hétfőn pedig Ausztrália is csatlakozott.

Szombaton Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Spanyolország nyolc napot adott Madurónak arra, hogy bejelentse a szabad és tisztességes választások megtartását, különben Guaidót ismerik el a dél-amerikai ország elnökének.

Maduro és Guaidó jelenleg a fegyveres erők támogatásáért vetélkedik egymással.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!