Venezuelai válság - Venezuelai részleget hozott létre kolumbiai nagykövetségén az Egyesült Államok

Külföld, 2019.08.28

Venezuelai részleget hozott létre kolumbiai nagykövetségén az Egyesült Államok - jelentette be kedden kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

A közlemény szerint a bogotái nagykövetségen, az amerikai kongresszus kétpárti támogatásával hozták létre a venezuelai ügyekkel foglalkozó részleget, amely - a kommüniké megfogalmazása szerint - "a legitim venezuelai kormányt képviseli". Az Egyesült Államok Juan Guaidó ellenzéki politikust, a venezuelai parlament vezetőjét ismeri el a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjeként.

A külügyi közlemény leszögezi: az új diplomáciai részleg "Juan Guaidó ideiglenes elnök kormányával, a demokratikusan megválasztott nemzetgyűléssel a venezuelai civil társadalommal és a venezuelai néppel" működik együtt.

Az amerikai külügyminisztérium egyúttal ismételten leszögezte, hogy az Egyesült Államok a demokrácia újbóli megteremtését szorgalmazó Juan Guaidó ideiglenes elnököt, a nemzetgyűlést és Venezuela népét támogatja.

Donald Trump amerikai elnök augusztus 20-án jelentette be, hogy Washington és Caracas között magas szintű kapcsolatfelvétel van folyamatban. Az információt Nicolás Maduro venezuelai elnök is megerősítette. A bejelentéssel egy időben John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Twitter-bejegyzésében azt közölte: e magas szintű kapcsolatok Maduro elnök távozását szolgálják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!