Venezuelai válság - Washington eltörölte a szankciókat a Nicolás Maduróval szembeforduló volt hírszerző főnök ellen

Külföld, 2019.05.07

Washington eltörölte a Nicolás Maduro elnökkel szembeforduló volt hírszerzési vezető elleni szankciókat - jelentette be Mike Pence amerikai alelnök az Amerikai Államok Szervezetének éves konferenciáján Washingtonban.

Mike Pence közölte: Manuel Cristopher Figuera tábornok a múlt héten csatlakozott Juan Guaidó ellenzéki vezetőhöz. Guaidót Washington az elsők között ismerte el a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjeként. Beszédében az amerikai alelnök reményét fejezte ki, hogy a tábornok példáját mások is követik majd. Egyúttal figyelmeztetést intézett a venezuelai legfelsőbb bíróság 25 tagjához is, leszögezve, hogy amennyiben a legfelsőbb bíróság nem tartja tiszteletben a törvényességet, a jogállamot, akkor az Egyesült Államok elszámoltatja őket. Pence bejelentette: az Egyesült Államok júniusban várhatóan öthónapos időtartamra kórházhajót küld a karibi-térségbe és Dél-Amerika partjaihoz, hogy segítsen a venezuelai menekültek ellátásában.

Pence beszéde kapcsán elemzők megjegyzik: ez az első alkalom, hogy hivatalosan is elismerik Figuera tábornok átállását az ellenzék vezetőjéhez. A tábornok a Sebin, azaz a venezuelai országos hírszerző szolgálat igazgatója volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!