TV műsor

Vértanúnak nevezte az elhunyt Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi államfőt a török elnök

Külföld, 2019.06.17

Vértanúnak nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnök a hétfőn elhunyt Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi államfőt - jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség.

Erdogan Isztambulban újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "Allah nyugosztalja Murszi testvérünket, vértanúnkat. Imáink kísérik ők. Részvétem nyilvánítom Egyiptom népének és Murszi közeli hozzátartozóinak."

Törökországban, továbbá a Közel-Keleten tiszteletből a vértanú (sehit) jelzővel szokás illetni azt, aki az "igaz célért" folytatott küzdelemben veszíti életét. Leggyakrabban például azokat a katonákat nevezik vértanúknak, akiket harc közben él a halál.

A 2012-ben hatalomra lépő Mohamed Murszi, Egyiptom demokratikusan megválasztott elnöke ellen hatalmas tömegek tüntettek, majd a hadsereg 2013-ban el is távolította őt tisztségéből, mert azzal vádolták, hogy támogatja az iszlamista mozgalmakat, elsősorban az azóta betiltott Muzulmán Testvériséget. A volt elnök azóta börtönben volt, és több perben elítélték.

A 67 éves Murszi hétfőn éppen egy meghallgatáson vett részt az ellene kémkedési vádakkal indított bírósági eljárás keretében, amikor elájult, majd rövid időn belül meghalt.

Erdogan nyilatkozatában felidézte: Murszi demokratikus úton, a szavazatok mintegy 52 százalékának megszerzésével került az államfői székbe. "Abdel-Fattah esz-Szíszi jelenlegi elnök a demokráciát félresöpörve, megszállóként fellépve puccs következtében jutott Egyiptom élére, és eddig közel 50 honfitársát végeztette ki" - jelentette ki a török elnök

Erdogan ugyanakkor nehezményezte, hogy a Nyugat nem emeli fel hangját az egyiptomi kivégzések miatt. A török államfő egyúttal ismét bírálta az Európai Uniót (EU) azért, amiért februárban Szíszi meghívásának eleget téve annak ellenére tanácskozott Egyiptomban az Arab Ligával, hogy az EU tagállamaiban tiltott a halálbüntetés. "Ez már nem is kétszínűség, ez több annál" - hangoztatta felháborodottan Erdogan.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!