Vilnius megkegyelmezett két orosz kémnek, Moszkva tükörintézkedést ígért

Külföld, 2019.11.15

Kegyelemben részesített két elítélt orosz kémet pénteken a litván államfő, amire az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója tükörintézkedéseket helyezett kilátásba.

A BNS litván hírügynökség jelentése szerint Gitanas Nauseda elnök a kémkedés címén 2017-ben elítélt Nyikolaj Filipcsenko és Szergej Moiszejenko orosz állampolgárt részesítette kegyelemben. Filipcsenko tíz, Moiszejenko tíz és fél évet kapott tettéért.

A litván parlament múlt héten szavazta meg a büntető törvénykönyv módosítását annak érdekében, hogy lehetővé tegye a kémkedésért elítélt emberek kicserélését más országokkal.

Szergej Nariskin, az SZRV főnöke Moszkvában pénteken úgy nyilatkozott, hogy Oroszország válaszként tükörintézkedéseket foganatosít. Az érintetteket azonban, csakúgy, mint a balti hírszerzők kegyelemben részesítésének határidejét, nem nevezte meg.

A nemzetközi sajtóban megjelent találgatások szerint az orosz fél a litván Yevgeny Mataitis és Aristidas Tamosaitis elengedésére készül.

Moszkvában emellett pénteken kilátásba helyezték a kémkedés miatt 14 évre ítélt norvég Frode Berg kegyelmi kérelmének felülbírálatát is. Berg a zárt tárgyalás nyomán áprilisban kihirdetett verdikt szerint orosz nukleáris tengeralattjárók dokumentációját próbálta megszerezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!