Virginiában betiltották a kritikai fajelmélet oktatását az iskolákban

Külföld, 2022.01.18

Glenn Youngkin, Virginia állam frissen megválasztott republikánus kormányzója első hivatali napján 11 rendeletet írt alá, amelyek többek között megtiltják a kritikai fajelmélet oktatását az állami iskolákban, valamint feloldják a kötelező iskolai maszkviselést. Ezek Youngkin kiemelt kampányígéretei voltak - adta hírül a The Hill című amerikai politikai napilap.

A mérsékelt, centrista napilap emlékeztetett rá, hogy több másik tagállam már korábban betiltotta az egyetemi oktatásból elindult kritikai fajelmélet oktatását, amely szerint a rasszizmus szervese részét képezi az Egyesült Államok történetének, törvényeinek és intézményrendszerének, és amelyet Youngkin kormányzó korábban "politikai indoktrinációnak" nevezett.

A The Hill az ABC News országos televízió helyi csatornájára hivatkozva kiemelte, hogy a kötelező iskolai maszkviselés eltörlését előíró kormányzói rendeletet bíróságon még megtámadhatják azzal az érveléssel, hogy az ellentmond a Virginia állam kongresszusa által korábban elfogadott törvénynek, amely előírja az állami iskolák számára, hogy tegyenek lépéseket a koronavírus terjedésének megakadályozására az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) ajánlásai alapján.

A többi kormányzói rendelet megerősítette, hogy Virginia állam továbbra is "nyitva áll az üzletemberek előtt", két másik rendelet tagállami harcot hirdetett az antiszemitizmus és az emberkereskedelem ellen, egy harmadik pedig a Loudoun megyei középiskolákban történt, diákok közötti állítólagos szexuális zaklatások ügyében helyezett kilátásba vizsgálatot. "Nagyon, nagyon, nagyon erős bizonyíték van arra, hogy az ügyet nem hogy nem vették elég komolyan Loudoun megyében, hanem megpróbálták eltitkolni" - mondta a kormányzó. Egyúttal utasította Jason Miyares tagállami igazságügyi minisztert, hogy folytasson vizsgálatot az iskola válaszlépéseivel kapcsolatban.

A kormányzó mintegy 30 munkatársat - akit felelősnek tartott az iskolában történtekért - azonnal menesztett a kormányzói hivatalból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!