Viszonylagos nyugalomban zajlott a pénteki tüntetés a Gázai övezet határánál az izraeli televízió szerint

Külföld, 2018.10.19

Viszonylagos nyugalomban zajlottak az immár rendszeressé vált péntek délutáni palesztin tüntetések a Gázai övezet határánál - állította az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna híradója, amely mintegy kilencven palesztin sebesültről számolt be.

A tévé beszámolója szerint mintegy kilencven palesztin sebesült meg, főként a tömegoszlató könnygáz belélegzése következtében, de az utóbbi hetek pénteki demonstrációival szemben nincsenek halálos sérülések.

A szakértők szerint azért csökkent az erőszak a határ mentén, mert a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet felszólította híveit, hogy ne menjenek a határkerítéshez és ne dobálják kövekkel és házilagos robbanószerkezetekkel a túloldalon állomásozó izraeli katonákat, s kerüljék az összetűzéseket.

Előzőleg az izraeli hadsereg a szerdai rakétatámadások után tankokat sorakoztatott fel a határ mentén, és bejelentette, hogy készen áll az erőszak további eszkalálódásra, és nagy erőkkel fog visszavágni a támadásokra.

Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetője csütörtökön az övezetben találkozott a közvetíteni érkezett egyiptomi delegációval, mellyel a The Times of Israel című angol nyelvű honlap értesülése szerint elsősorban a Hamász és a Ciszjordániát vezető, mérsékeltebbnek tekintett Fatah párt közötti palesztinok közötti belső megbékéléséről tárgyalt.

Az egyiptomiak a határtüntetések megszüntetését kérték a Hamásztól, de a Hamász a gazdasági blokád feloldásától, s a gazdasági helyzet javításától teszi függővé a nyugalom teljes helyreállítását. Ezt azonban a Fatah párt elutasítja, amíg vissza nem adják a Palesztin Hatóságnak az övezet fölött felügyeletet.

Az egyiptomi vezetés évek óta sikertelenül próbálja létrehozni a palesztin beblső egységet, s az utóbbi hónapokban elsősorban a Fatah akadályozta a gazdasági helyzet javítását az övezetben. Tavaly októberben már megszületett az egyezség a két legfontosabb palesztin frakció között, de a megállapodás azóta sem lépett életbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!