Vívó Eb - Negyeddöntős vereségével Szatmári nyolcadik

Sport, 2019.06.19

Szatmári András kikapott a negyeddöntőben és a nyolcadik helyen végzett a férfi kardozók szerdai versenyében a vívók düsseldorfi Európa-bajnokságán.

Csapattársa, Szilágyi Áron egytusos legyőzése után azzal a Szandro Bazadzével került össze, aki egy fordulóval korábban Decsi Tamást búcsúztatta. A georgiai kardozó az előző két Eb-n bronzérmes volt, és Szatmári elleni sikerével Németországban is éremmel zárt. Az asszójukban Bazadze 5-5 után távolodott el a magyar kardozótól, aki egy idő után kissé elbizonytalanodott. 7-11-nél mindkét vívó megállt akció közben, majd Bazadze rávágott Szatmárira, és mivel a mérkőzésvezető nem mondott állj!-t, megadta a pontot a georgiainak. Szatmári - aki edzőjével együtt nehezen viselte a történteket - utóbb elmondta, úgy érezte, hogy eltalálta ellenfelét, ezért állt meg, azt pedig sportszerűtlennek nevezte, hogy Bazadze mégis akciózott utána. A párharcot végül utóbbi öt találat különbséggel nyerte meg.

"A csoportban nem vívtam igazán jól, ezért ezt az ágat kellett megcsinálnom. Az elsőn kívül nehéz ellenfeleket vertem meg" - értékelt az MTI-nek, hozzátéve: sokat kivett belőle, hogy Vincent Anstett ellen több tus hátrányból kellett visszajönnie.

"Aztán jött egy még nehezebb asszó, csapattársam, Áron ellen, ott az első félidőben én éreztem jobban magam, a másodikban ő váltott, amivel meglepett és utolért. Az utolsó tust én adtam, talán azért, mert én mertem egy kicsit kockázatosabb akciót választani. Szerintem nagyon jó asszót vívtam vele, jó tusokat adtunk egymásnak, de ez is sokat kivett belőlem" - fogalmazott.

A Bazadze elleni mérkőzésről azt mondta, tudta, mire számíthat ellenfelétől - időhúzásra, reklamálásra -, de nem tudott felülkerekedni a hozzáállásán.

"Kicsit el is vesztettem a fejemet" - folytatta.

Korábbi sérülése ugyanakkor már nem zavarta, a lába teljesen rendben volt.

"Nyilván a kondíciómmal vannak problémák, ilyen versenyen már viszonylag régen indultam. Nagyon szerettem volna érmet nyerni, azzal visszakerülhettem volna a világranglistán az első 16-ba. Csak magamat hibáztathatom, hogy felültem ennek a viselkedésnek. Soha nem voltam még nyolcban Európa-bajnokságon, ez jó dolog, de ott van a másik fele: kár, hogy nem sikerült előrébb végeznem" - összegzett a 2017-es év egyéni világbajnoka.

"Kőkemény asszót vívtunk Andrissal" - értett egyet csapattársával Szilágyi Áron.

"Az elején neki ment jobban, utána nekem, 14-14-nél először nem ítéltek meg egy tust a javamra, ez egy kicsit zavart, de az utolsó találat egyértelműen az övé volt" - mondta.

A kétszeres olimpiai bajnok a napi teljesítményét értékelve úgy fogalmazott, nyilván nincs kirobbanó formában, ha a 16 között kiesett, de magával a vívásával nem volt elégedetlen.

"Az előző asszóban, Montano ellen is megvoltak az akcióim, meg Andris ellen is a szünet után, ezzel nem volt baj" - tette hozzá.



Eredmények:

a 64 között:
Szatmári András-Andrés Hernandez Caballero (spanyol) 15-4
Decsi Tamás-Francesco de Robbio (horvát) 15-5
Gémesi Csanád-William Deary (brit) 15-14

a 32 között:
Szatmári-Vincent Anstett (francia) 15-13
Szilágyi Áron-Aldo Montano (olasz) 15-9
Decsi-Konsztantyin Lohanov (orosz) 15-10
Björn Hübner-Fehrer (német)-Gémesi 15-13

a 16 között:
Szatmári-Szilágyi 15-14
Szandro Bazadze (georgiai)-Decsi 15-8

negyeddöntő:
Max Hartung (német)-Bolade Apithy (francia) 15-14
Venjamin Resetnyikov (orosz)-Enrico Berre (olasz) 15-8
Bazadze-Szatmári 15-10
Kamil Ibragimov (orosz)-Benedikt Wagner (német) 15-8

elődöntő:
Resetnyikov-Hartung 15-10
Ibragimov-Bazadze 15-11

döntő:
Resetnyikov-Ibragimov 15-7


Végeredmény:

férfi kard egyéni, Európa-bajnok:

-----------------------------------
Venjamin Resetnyikov (Oroszország)
2. Kamil Ibragimov (Oroszország)
3. Max Hartung (Németország) és Szandro Bazadze (Georgia)
...8. Szatmári András
...10. Szilágyi Áron
...14. Decsi Tamás
...25. Gémesi Csanád
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!