Vizsgálat indult Ségolene Royal volt francia elnökjelölt ellen

Külföld, 2020.01.15

Vizsgálatot indított a francia pénzügyi ügyészség annak felderítésére, hogy Ségolene Royal volt szocialista miniszter mire használta fel azokat a pénzeket, amelyeket a sarkvidékek ökológiai megóvásával foglalkozó nagyköveti teendőire bocsátott rendelkezésére a kormányzat - erősítette meg szerdán a vádhatóság a Franceinfo közszolgálati rádió értesülését.

A 2007-es elnökválasztáson baloldali színekben induló vesztes jelöltje 2017 óta önkéntes munkában látja el a nagyköveti poszttal járó feladatokat. Az ennek költségeire biztosított összegeket a híradás szerint azonban magáncélokra is fordította, elsősorban egyik kötete népszerűsítésére. A politikus rágalomnak nevezte ezt.

Ségolene Royal - akinek alapvető diplomáciai feladata a francia kormány képviselete a sarkvidékek védelmével foglalkozó nemzetközi eseményeken - a külügyminisztérium költségvetéséből évi mintegy 100 ezer euró felett rendelkezik, a tevékenységét három munkatárs segíti.

Az egykori környezetvédelmi miniszter egyébként maga jelentette be kedden, hogy a diplomáciai tárca meg akarja szüntetni a posztját, miután többször is bírálta az utóbbi időben Emmanuel Macron államfő politikáját. Elmondta, hogy a külügyi tárca levélben kérte, hogy fejezze be a kormány bírálatát, jelezve, hogy tisztsége megszüntetését is tervezik.

A kormány egyik következő ülésén vizsgálhatják meg azon rendelettervezetet, amely véget vetne a nagyköveti tisztségének - idézte a levelet a Le Canard enchainé című szatirikus napilap, amelyet Ségolene Royal is közzétett Facebook-oldalán. A francia hírügynökség kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy január 24-én bocsáthatják el a politikust.

"Megértettem a levélből, hogy a köztársasági elnök meg fogja szüntetni funkciómat az egyik következő kormányülésen, miután nem áll szándékomban lemondani a véleménynyilvánítási szabadságomról, amelyet az alkotmány szavatol" - írta Ségolene Royal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!