Vlagyimir Putyin gratulált Boris Johnsonnak miniszterelnöki kinevezéséhez

Külföld, 2019.07.24

Táviratban gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnök Boris Johnson új brit kormányfőnek kinevezéséhez - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

A két országnak és népnek az az érdeke, hogy kapcsolataik fejlődjenek - írta Putyin. Az orosz államfő sikereket kívánt Johnsonnak felelősségteljes kormányfői teendői ellátásához.

Oroszország és Nagy-Britannia kapcsolatai súlyosan megromlottak a 2018-ban kirobbant Szkripal-ügy miatt: Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát tavaly március 4-én megmérgezték az angliai Salisburyben. A brit hatóságok szerint a meghiúsult merényletet az orosz katonai hírszerzés követte el a Novicsok idegméregcsaládhoz tartozó hatóanyaggal.

Moszkva bizonyítékokat követelt az általa megalapozatlannak minősített váddal kapcsolatban, és kifogásolta, hogy London nem engedélyezte a konzuli hozzáférést az orosz állampolgársággal is rendelkező két áldozathoz. Az incidens diplomaták kölcsönös kiutasításához és az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedésekhez vezetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!