Vologyint választották meg ismét az orosz parlamenti alsóház elnökének

Külföld, 2021.10.12

Vjacseszlav Vologyint választották meg kedden az orosz szövetségi parlament új összetételű alsóháza, az Állami Duma elnökének.

A kormányzó Egységes Oroszország párt által jelölt Vologyin a lehetséges 450-ből 360 szavazatot kapott. Kommunista párti ellenfelére, Dmitrij Novikovra 61-en voksoltak.

A szeptemberben megtartott választás eredményeképpen az Egységes Oroszország a szövetségi alsóházban 324, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 57, a baloldali populista Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért párt 27, a jobboldali populista Oroszország Liberális Demokrata Pártja 21, a tavaly megalakult Új Emberek párt pedig 13 mandátumhoz jutott. Egyéni választókörzetekből három kisebb párt képviselője és öt független jelölt is bekerült.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben fogadta a képviselőket, és azt hangoztatta, hogy az orosz társadalom és a stabil fejlődés fő ellensége a polgárok millióinak alacsony jövedelemszintje, ezért alapvető feladat a jövedelmek növelése, a munkahelyteremtés Oroszország minden régiójában, a gazdasági növekedés, a szerkezetátalakítás és a csúcstechnológiai iparágak támogatása. Hangsúlyozta, hogy a jogalkotásnak kapcsolódnia kell a nemzeti fejlesztési célokhoz.

Oroszország költségvetésének három prioritása szerinte a szociálpolitika, a gazdasági fejlődés és a közegészségügy. Elmondta egyebek között, hogy az orosz gazdasági növekedés idén meghaladja az előre jelzett 5,8 százalékos szintet.

Putyin bejelentette, hogy 2022-től kezdődően az anyasági tőkét - a második és az azon felül vállalt vagy örökbe fogadott gyerekek utáni, egy összegű állami támogatást - a tényleges, nem pedig az előre jelzett inflációnak megfelelően indexálják majd. Ígéretet tett a kisvállalkozások előtt álló, még meglévő akadályok megszüntetésére, és kilátásba helyezte, hogy a kormány egy hónapon belül további intézkedéseket dolgoz ki a polgárok inflációval szembeni támogatására.

Az elnök szerint a következő három évben az állam 41,5 ezer milliárd rubelt költ majd szociális támogatásra, amelyre szerinte elegendő pénz áll rendelkezésre a költségvetésben. Közölte, hogy a gyermekes családoknak átfogó támogatási rendszert fognak kidolgozni.

Putyin sürgette a Covid-19 elleni oltási kampány felgyorsítását, valamint támogatásáról biztosította a védőoltások szükségességére vonatkozó felvilágosítás folytatását.

Az alsóház alakuló ülését a 84 éves Valentyina Tyereskova, a kormánypárt képviselője, a világ első női űrhajósa nyitotta meg. Tyereskova volt az, aki a tavaly végrehajtott alkotmánymódosítás során azt indítványozta, hogy "nullázzák le" a hivatalban lévő elnök eddigi államfői mandátumait. Az alaptörvényről megtartott országos szavazás így megnyitotta a lehetőséget Putyin előtt, hogy 2024-ben és akár 2030-ban is ismét jelöltethesse magát erre a tisztségre.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont hétfőn megjelent közvélemény-kutatása szerint egyébként az oroszok 47 százaléka szeretné, ha Putyin 2024 után is hivatalban maradna. A felmérést közlő Novaja Gazeta című független lapnak a Levada szociológusai rámutattak, hogy Putyin támogatottsága a tévénézők között magas, a közösségimédia-felhasználók között pedig alacsony. A válaszadók 26 százaléka emellett úgy vélekedett, hogy az elnöknek személyi kultusza alakult ki Oroszországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!